Ministerie van Financiën

Euro's voor guldens

nieuwsbericht | 11-12-2006 | Directie Voorlichting

Eindsprint guldencampagne
Op 11 december wordt de eindsprint ingezet van de `Euro's voor guldens' campagne. Vanaf die dag worden drie weken lang radiospotjes uitgezonden om mensen op de inleverpakketten en de laatste inleverdatum van 30 december te wijzen. Ook wordt er weer geadverteerd in huis-aan-huis kranten. De posters in de postkantoren worden vervangen met een afbeelding van een kerstboom.

Tot nu toe hebben ruim 110.000 mensen hun oude guldenmunten bij het postkantoor ingeleverd. De Nederlandsche Bank heeft aan iets meer dan 44.000 mensen een totaal bedrag overgemaakt van ongeveer 4,4 miljoen gulden ofwel 2 miljoen euro, gemiddeld 100 gulden per klant.

Verwerkingstijd
De tijd tussen inleveren en uitbetalen bedraagt vier tot vijf weken. Omdat nogal wat mensen munten inleveren die niet verwerkt kunnen worden, zoals centen, zilveren guldens en rijksdaalders en buitenlandse en euromunten in de muntzakken, duurt het verwerkingsproces langer dan voorzien (circa drie tot vier weken). Ook komen naam en rekeningnummer niet altijd overeen. Dit uitzoekwerk gaat ten koste van het uitbetalen aan andere klanten. Tot slot zorgt de decemberdrukte ervoor dat het wat langer kan duren voor het geld op de rekening staat. Uiteraard wordt alles op alles gezet om de termijn van vergoeding zo kort mogelijk te houden.

Verruimde openingstijden DNB
Vanaf 4 december tot en met 29 december zijn de vier agentschappen van de Nederlandsche Bank voor het inleveren van guldenmunten op werkdagen geopend van 9.00 tot 16.00 uur. De agentschappen zijn ook op zaterdag 30 december geopend van 9.00 tot 16.00 uur, uitsluitend voor het inleveren van guldenmunten. De Nederlandsche Bank heeft agentschappen in Amsterdam, Wassenaar, Eindhoven en Hoogeveen.

Meer informatie
Meer informatie over welke munten kunnen worden ingeleverd en de adressen van de Nederlandsche Bank vindt u op www.eurosvoorguldens.nl.

Zie ook


* Website Maak Euro's van uw guldens

* Dossier Munten


* Laatst aangepast: 11-12-2006