Humanitas: Match met Wouter Bos en koken met Femke Halsema

Humanitas

Politici willen meer aandacht voor vrijwilligerswerk. Wouter Bos ondertekende daarover een convenant en Femke Halsema kroop samen met slachtoffers van mensenhandel achter het fornuis. In het nieuwe nummer van het magazine Van Mens Tot Mens van Humanitas, dat donderdag 14 december verschijnt, leggen zij uit waarom.

Make a difference day
De politici staken begin november de handen uit de mouwen tijdens de nationale vrijwilligersdag Make A Difference Day. Met dit jaarlijks evenement willen vrijwilligersorganisaties mensen warm maken voor vrijwilligerswerk. Onder de ruim 37.000 deelnemers bevonden zich leden van het Koninklijk Huis en politici. Twee projecten van Humanitas konden rekenen op de belangstelling van Wouter Bos en Femke Halsema.

De partijleider van de PvdA bezocht het districtskantoor van Humanitas in Almere. Doel was om kennis te maken met Match, een maatjesproject voor jongeren uit Almere. Hij ondertekende in aanwezigheid van Humanitas-directeur Lodewijk de Waal het convenant waarmee hij aangaf vrijwilligerswerk te gaan ondersteunen.

Femke Halsema's ontbijtnasi
Femke Halsema bereidde een warme brunch met slachtoffers van mensenhandel. Ontbijtnasi bleek haar specialiteit. De slachtoffers worden bijgestaan door Bonded Labour in Nederland (BLinN), een programma van Humanitas en Oxfam Novib.

Een van vrouwen overhandigde tevens het eerste exemplaar van de campagne 'Maak een punt van mensenhandel' aan de fractievoorzitter van GroenLinks. 'Er lopen in Nederland te veel vrouwen rond zoals ik. Ze zien er goed uit, maar weet dat hun hart bloed.' De initiatiefnemers BLinN, Stichting tegen Vrouwenhandel en ECPAT bepleiten meer aandacht voor deze groep. Een mening die wordt gedeeld door Halsema. 'Er wordt wel wat gedaan aan de bestrijding van mensenhandel. Maar de slachtoffers worden daarbij vergeten.' En daar windt Halsema zich over op. Ze belooft in de Tweede Kamer te pleiten voor het afschaffen van de leges, die zij nu nog moeten betalen.

Humanitas
Humanitas komt op voor een samenleving waarin mensen actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze humanistische uitgangspunten vertaalt Humanitas in diensten van-mens-tot-mens op de gebieden van welzijn, wonen en zorg. Humanitas telt negenduizend vrijwilligers die vanuit ruim negentig afdelingen opereren.

Humanitas kent zes programmalijnen:

- Elk kind telt: alle activiteiten rond jeugd en opvoeding
- Apart én erbij: voor mensen met een niet-Nederlandse culturele en etnische achtergrond

- Vallen én opstaan: voor mensen die tijdelijk niet voor zichzelf kunnen zorgen
- Oud én redzaam: ondersteuning van ouderen die zelfstandig willen blijven wonen
- Verwerken én verder: voor mensen die een verlies te verwerken hebben
- Alleen én samen: voor mensen in een sociaal isolement

Humanitas wordt financieel ondersteund door de Sponsor Loterij.


---

Noot voor de redactie (