Rinnooy Kan: 'Nederland investeert niet genoeg in innovatie'

Pszvs

http://www.pszvs.nl/

Rectificatie:

In de vorige versie van dit persbericht is de eerste alinea weggevallen

Nederland investeert onvoldoende in innovatie. Ook wordt talent niet gestimuleerd. Dit zei Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) én van het Innovatieplatform, tijdens de opening van het NIMR-congres op 11 december.

Rinnooy Kan: 'Nederland investeert niet genoeg in innovatie'

Nederland investeert onvoldoende in innovatie. Ook wordt talent niet gestimuleerd. Dit zei Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) én van het Innovatieplatform, tijdens de opening van het NIMR-congres op 11 december.

De toestand van innovatie in Nederland beschreef Rinnooy Kan als 'close, but no cigar'. 'In de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen wordt volop aandacht besteed aan innovatie, in de debatten en de campagnes in verkiezingstijd is het onderwerp in het niets verdwenen. Het is ontzettend belangrijk voor de toekomst van Nederland dat innovatie een meer prominente plek op de maatschappelijke en politieke agenda krijgt', aldus Rinnooy Kan.

Talent, talent, talent!
In de wereldwijde concurrentiestrijd moet er meer aandacht komen voor innovatie. Rinnooy Kan: 'Er wordt in Nederland niet genoeg geïnvesteerd, zeker als je het vergelijkt met de Scandinavische economieën. Ook hebben we een cultureel bepaald probleem, en dat is dat talent niet genoeg onderkend en gestimuleerd wordt. Er is nu nog teveel aandacht voor de gemene deler. We moeten leren excelleren. Waar het vorige kabinet aantrad met de leuze: werk, werk, werk, moet een nieuw kabinet zeggen: talent, talent, talent! En daar is veel geld voor nodig. De Kennisinvesteringsagenda van het Innovatieplatform, die door 21 organisaties is ondertekend, heeft het daarbij over zes miljard euro per jaar. In 2010 moet Nederland daardoor weer bij de Europese top behoren.'

Goed nieuws
Maar er is volgens de SER- en Innovatieplatform-voorzitter ook goed nieuws. 'Organisaties als het NIMR doen veel om bruggen te bouwen tussen wetenschap en bedrijfsleven. Ook dragen zij bij aan innovatieve netwerken. Het NIMR is hard op weg naar een status van 'international center of excellence'. Daarom is belangrijk dat we ambitie houden. Dat geldt voor heel Nederland: als we succesvol kunnen innoveren, profiteren wij daar allemaal van.'

NIMR
Het Netherlands Institute for Metals Research (NIMR) is een instituut waarin de metaalindustrie (bijvoorbeeld Corus, Stork, DAF) samenwerkt met universiteiten (bijvoorbeeld TU Delft, TU Eindhoven, TU Twente) om kennis om te zetten in concurrentiekracht. Op 11 en 12 december 2006 houdt het NIMR een internationaal congres met een recordaantal deelnemers uit binnen- en buitenland. Thema van het congres is: 'Building Bridges in Metallurgy'. Directeur Sibbe Hoekstra vindt het een toepasselijk thema, omdat het NIMR successen boekt bij het aangaan van partnerships tussen bedrijfsleven en wetenschap. Het instituut groeit met steeds meer deelnemers ook Europees. Centraal staat echter de Nederlandse metaalindustrie, die profiteert van hun wetenschappelijke innovaties.

Einde Persbericht