European Union



IP/06/1723

Brussel, 11 december 2006

2006: Een oppepper voor de mobiliteit van werknemers maar er blijft nog werk aan de winkel

Lille, Frankrijk. Ter afsluiting van het Europees Jaar van de mobiliteit van werknemers wordt vandaag een groots evenement georganiseerd om de balans van de afgelopen twaalf maanden op te maken en een blik in de toekomst te werpen. De campagne heeft met 2000 evenementen in heel Europa de burgers bewust gemaakt van hun rechten om in een ander EU-land te werken. Er zijn instrumenten ontwikkeld om gemakkelijker een baan in het buitenland te vinden en er is gezocht naar een oplossing voor de resterende obstakels voor een echte Europese arbeidsmarkt. Ook de winnaars van de Europese prijzen voor mobiliteit 2006 zullen worden bekendgemaakt: het gaat om personen, bedrijven of instellingen die tijdens het Europees Jaar de geografische of beroepsmobiliteit hebben bevorderd.

Volgens Vladimír Spidla, Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen, kunnen mensen die in een ander Europees land werken, een nieuwe taal leren, een nieuwe cultuur ontdekken en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Beroepsmobiliteit is ook van cruciaal belang om banen te scheppen en groei te bevorderen. Meer en meer mensen zijn zich in 2006 bewust geworden van de mogelijkheden op het gebied van mobiliteit en willen die mogelijkheden nu uittesten. In 2007 moeten we op de ingeslagen weg verdergaan en een echte mobiliteitscultuur in Europa ontwikkelen".

Hoogtepunten van het Europees Jaar waren de lancering van het nieuwe EURES-banenportaal met één miljoen vacatures in heel Europa, de eerste Europese banenbeurs met 200 000 bezoekers in meer dan 300 steden en de medefinanciering van 39 nationale, transnationale en grensoverschrijdende mobiliteitsprojecten.

In 2006 is ook de houding van de Europeanen ten aanzien van geografische en beroepsmobiliteit langzaam maar zeker veranderd. Uit de laatste Eurobarometerenquête over werkgelegenheid en sociale zaken blijkt dat 75% van de Europeanen beroepsmobiliteit van essentieel belang voor de arbeidsmarkt vindt. 35% van de vragen aan EuropeDirect gingen in 2006 over mobiliteit (25% in 2005). 8000 werkgevers (5000 in 2005) en 184 000 werkzoekenden (80 000 in 2005) hebben dit jaar van het EURES-portaal gebruikgemaakt om respectievelijk mensen aan te werven en hun curriculum vitae bekend te maken.

De typische mobiele werknemer is in vergelijking met vroeger jonger en hoger geschoold en hij verblijft voor korte perioden in het buitenland. Mobiele werknemers keren vaak naar hun land van herkomst terug en meer en meer werklozen en werkzoekenden willen mobiel zijn. Uit een Eurobarometeronderzoek over mobiliteit bleek dat 59% van de geografisch mobiele werklozen binnen 12 maanden een baan vond. Van de werklozen die in eigen land bleven, vond slechts 33% werk.

Tijdens het Europees Jaar is ook gebleken dat er nog steeds obstakels voor een echte mobiliteitscultuur in Europa bestaan. Naast de traditionele juridische en administratieve problemen in verband met sociale zekerheid en de erkenning van kwalificaties is de aandacht in 2006 ook gevestigd op 'praktische' problemen (huisvesting, taal, werk voor partners/echtgenoten) en 'psychologische' moeilijkheden (de terugkeer naar het land van herkomst, het feit dat werknemers mobiliteit niet als een waardevolle ervaring erkennen).

De Europese Commissie zal in 2007 een nieuw en ambitieus actieplan voor mobiliteit lanceren om deze problemen te verhelpen. De volgende vier thema's zullen daarbij aan bod komen:
* mobiliteit moet worden voorbereid met behulp van instrumenten als het EURES-portaal;

* mobiele werknemers en hun gezinnen moeten steeds toegang hebben tot ondersteunende diensten;

* er moet rekening worden gehouden met de problemen bij terugkeer naar het land van herkomst (reïntegratie van werknemers op de arbeidsmarkt in hun eigen land);

* mobiliteit moet een natuurlijk onderdeel worden van de carrière van alle Europeanen.

Tijdens de conferentie zullen 100 sprekers hun ervaringen toelichten - ervaringen die zullen worden gebruikt bij de voorbereiding van het actieplan in 2007. Commissaris Spidla zal tijdens het evenement ook de eerste Europese prijzen voor mobiliteit uitreiken in het prestigieuze museum La Piscine in Roubaix (zie IP/06/1722). De prijzen bekronen bedrijven, verenigingen en personen die tijdens het Europees Jaar hebben bijgedragen tot de mobiliteit van werknemers. Nadere informatie over het Europees Jaar is te vinden op:

http://ec.europa.eu/employment_social/workersmobility_2006/index.cfm Nadere informatie over de slotconferentie is te vinden op:

http://ec.europa.eu/employment_social/workersmobility_2006/index.cfm?i d_page=459