Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
155 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen op 11 december 2006)

De definitieve contouren van de viaducten onder de spoorlijn door Vleuten en Leidsche Rijn beginnen zich duidelijk af te tekenen.

De viaducten accentueren de verstening van de omgeving sterk. De betonvlaktes blijken uit ervaringen elders een inspiratiebron te zijn voor beoefenaars van graffiti. Beton en graffiti geven dikwijls een uitstraling van verloedering. Het is vaak een kwestie van (korte) tijd dat het beton door de graffiti beoefenaars wordt ontdekt.

B en G is voorstander om de spoorlijn te verheffen tot een lint dat in ieder geval zo groen mogelijk blijft. Enerzijds is dat een tegenhanger voor de verstening van de omgeving. Anderzijds biedt het als ecologische (hoofd) structuur fauna en flora de kans ver de wijk Leidsche Rijn in te komen. Zelfs door het treffen van wat voorzieningen kan die structuur tot ver de stad in komen.

Op grond van het voorgaande stelt B en G voor om de viaducten van de buitenkant "te bekleden" met groen blijvende klimplanten. Hierbij dient niet alleen beperkt te worden tot de verticaal staand beton (de zijkanten van het viaduct), maar door het plaatsen van containertjes ook op het verticaal overspannend gedeelte.

Gezien het voorstaande zou B en G van het college de mening willen vernemen over de volgende zaken:
1. Vindt u een lange ecologische corridor tot bij/over het Amsterdam-Rijnkanaal belangrijk in verband met fauna en flora?
2. Bent u ook van mening dat de betonnen viaducten de verstening van Leidsche Rijn en Vleuten te veel accentueren?
3. Bent u bereid om te onderzoeken of de buitenzijden van de viaducten voorzien kunnen worden van groen blijvende klimplanten?
4. Indien dat mogelijk is bent u dan bereid om die ook daadwerkelijk aan te brengen?


---- --