European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/144

Brussel, 11 december 2006

16447/06 (Presse 356)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in Venezuela

De Europese Unie feliciteert de heer Hugo Chávez Frías met zijn herverkiezing als president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, en het volk en de politieke krachten in het land met de volwassen houding die zij bij de verkiezingen hebben getoond.

De EU stelt met voldoening vast dat de verkiezingen van 3 december 2006 een vreedzaam en transparant verloop hebben gekend, hetgeen een goede basis vormt voor de verdere ontwikkeling van de democratische instellingen en de politieke dialoog in Venezuela. De EU waardeert ook de attente opstelling van de Nationale Kiesraad ten aanzien van de EU-verkiezingswaarnemingsmissie.

De EU herhaalt vastbesloten te zijn de versterking van democratie en goed bestuur, alsmede het terugdringen van armoede, ongelijkheid en uitsluiting in Venezuela, te ondersteunen. De EU ondersteunt ook de strijd van de regering tegen corruptie en haar beleid van bevordering van tolerantie. Die beleidsmaatregelen zijn essentieel voor het welzijn van Venezuela en zijn burgers.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië
*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.