Risico's nieuwe regelgeving Europese subsidies

De gedecentraliseerde overheid kan de komende zes jaar grote problemen tegemoet zien bij de controle op Europese subsidies. Nieuwe regelgeving maakt lagere overheden namelijk volledig verantwoordelijk voor het totale subsidietraject én aansprakelijk bij een onterechte toewijzing. Fouten moeten zij verhalen op de ontvanger die het geld ook daadwerkelijk moet terugbetalen.

Het nieuwe aansprakelijkheidsysteem, met betrekking tot de Europese structuurfondsen, kan verregaande gevolgen hebben voor de partij die de toegekende buit al heeft uitgegeven én de verstrekker. Want hoe haalt een gemeente of provincie tonnen terug van een ondernemer of een woningbouwcoöperatie die al investeringen heeft gedaan? Meer dan ooit is het van belang dat subsidieverstrekkers geen missers maken in de beschikking én de administratieve controle.

Problemen
Aan de vooravond van de nieuwe periode Europese structuurfondsen 2007-2013 waarschuwen directeuren Gerwin Knippenborg en Rudi Grouve van het Goorse subsidieadviesbureau Currency Connect gemeenten en andere decentrale overheden. Knippenborg:"Voorheen kon een ondernemer bij een onterechte beschikking de bal terugkaatsen naar de gemeente of provincie. Hij liep daarbij geen schade op. Nu wordt de verstrekker door Brussel verplicht gesteld de reeds toegezegde gelden terug te halen. Dit zal in de praktijk vaak een onmogelijke opgave blijken." Grouve wijst op de complexe regelgeving van het subsidiebeleid. "Een aanvraag, beschikking of projectadministratie moet aan tal van wettelijke regels en voorwaarden voldoen. De daarvoor noodzakelijke juridische, financiële en vakinhoudelijke kennis is niet op elke ambtelijke afdeling aanwezig. Daarnaast is personeelsgebrek een risicofactor." Knippenborg: "De landelijke overheid stelt dat de gedecentraliseerde overheden voor een nieuwe uitdaging staan. Ik vind dat optimistisch en denk dat deze overheden juist moeten worden gewezen op de risico's. Zij zullen het niet alleen redden. De hulp van deskundigen is onmisbaar."

Currency Connect is één van de grootste en meest deskundige subsidieadviesbureaus van Nederland. Het bedrijf is daarbij een van de enige bureaus die naast het opstellen van de aanvraag ook het hele administratieve traject begeleidt tot aan de einddeclaratie.