Betaalbaarheid AOW geen probleem

Sociale verzekeringsbank

Persbericht

'Betaalbaarheid AOW geen probleem'

Amsterdam, 11 december 2006 - Tijdens het SVB Congres 2006 dat vanmiddag plaatsvond, heeft Lans Bovenberg het kabinet opgeroepen om een commissie van wijzen in te stellen om het Nederlandse pensioenstelsel tegen het licht te houden. 'In bijna alle landen zijn fundamentele hervormingen in het staatspensioen voorbereid door een breed samengestelde staatscommissie met mensen van het statuur van Wim Kok, Ruud Lubbers en Frits Bolkestein,' stelt Bovenberg die directeur is van pensioendenktank Netspar en hoogleraar aan de Universteit van Tilburg.

Bovenberg kreeg met zijn voorstel de handen van de aanwezigen niet op elkaar tijdens het jaarlijkse congres van de Sociale Verzekeringsbank, de organisatie die onder meer het AOW-pensioen en de kinderbijslag uitvoert. Het gezelschap van onder meer politici, wetenschappers en vertegenwoordigers van belangenorganisaties ziet de vergrijzing niet als een probleem voor de AOW, maar veel meer als vraagstuk dat gevolgen heeft voor de zorg en voor de arbeidsmarkt. In dat kader pleitte Marielle Rompa, directeur van ouderkoepelorganisatie Actiz ook voor minder bureaucratie in de zorg.

Pensionering koppelen aan levensverwachting
Bovenberg pleitte er verder voor om de aanvullende pensioenen van mensen met een lagere levensverwachting fiscaal gezien anders te behandelen dan mensen die gemiddeld genomen langer leven. 'Een bouwvakker leeft statistisch gezien korter dan bijvoorbeeld een hoogleraar. De hoogleraar zou volgens mijn voorstel later met pensioen kunnen doordat het tweede-pijler-pensioen van de hoogleraar anders behandeld wordt,' aldus Bovenberg. Het gaat hierbij uitsluitend om aanvullende pensioenen, niet over de AOW, zo stelde Bovenberg expliciet.

AOW en aanvullende bijstand in één hand
Met enthousiasme werd het voorstel ontvangen van PvdA'er Klaas de Vries om de uitvoer van AOW en aanvullende bijstand voor arme ouderen in één hand te leggen. Veel 65-plussers met een onvolledige AOW-uitkering kunnen bij hun gemeente namelijk aanvullende bijstand aanvragen, maar dat gebeurt nog veel te weinig. Dat komt vooral omdat veel ouderen de weg niet kennen en er moeite mee hebben om 'hun hand op te houden'. Enkele honderdduizenden senioren hebben hiermee te maken. Ook CDA-senator Hannie van Leeuwen omarmde dit voorstel en beloofde zich daar hard voor te maken. De SVB regelt inmiddels voor zo'n acht gemeenten de uitvoering van de aanvullende bijstand voor ouderen met een krappe beurs. Dat is nu nog in de vorm van een pilot, maar De Vries wil dat dit wordt omgezet in nieuw beleid.

Over de Sociale Verzekeringsbank
De SVB zorgt voor de uitvoering van het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag en andere regelingen. Dat doet zij voor ruim 4,8 miljoen klanten in Nederland en in het buitenland. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de oudste uitvoerder op het gebied van de sociale zekerheid in Nederland.


---

Noot voor de redactie,