Unicef



Unicef Internationaal viert haar zestigste verjaardag

11 december 2006, New York - Unicef Internationaal viert dit jaar haar zestigste verjaardag. Kofi Annan, scheidend secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft ter gelegenheid hiervan een toespraak tijdens een bijeenkomst van de VN gehouden.

"In de tien jaar dat ik als secretaris-generaal heb gediend, heb ik het voorrecht gehad om over de hele wereld Unicef-collega's te ontmoeten. Ik heb hen geweldige dingen voor kinderen zien doen, op alle continenten, tegen alle verwachtingen in. Zij hebben een stem gegeven aan de kinderen die dat het hardst nodig hebben. Zij hebben kinderen beschermd en hebben hen geholpen met overleven en opgroeien."

"Het is grotendeels aan Unicef te danken dat we vandaag de dag beter dan ooit begrijpen dat een betere toekomst bij onze kinderen begint. Wij moeten ervoor zorgen dat ze gezond zijn, naar school gaan en zich veilig en geliefd voelen. Als kinderen de best mogelijke start in het leven krijgen, kunnen ze uitgroeien tot volwassenen die hun potentieel ten volle kunnen benutten. Unicef heeft zich ten doel gesteld om hen die kans op een betere toekomst te bieden."

"Sinds Unicef zestig jaar geleden na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd opgericht, heeft ze zich een voorvechter voor de rechten van kinderen getoond. Dit heeft de internationale opinie veranderd; ontwikkelingshulp heeft een menselijk gezicht gekregen. Elk jaar verschijnt `The State of the World's Children', het belangrijkste rapport van Unicef waarin aandacht wordt gevraagd voor onze jongste wereldburgers. Campagnes voor het laten overleven van kinderen, meisjesonderwijs en hiv en aids hebben bewezen dat brede en diepgaande samenwerkingsverbanden tussen hulporganisaties mogelijk zijn. De hulp van Unicef ten tijde van oorlogen en natuurrampen heeft de levens van miljoenen kinderen gered. Programma's op het gebied van gezondheidszorg hebben miljoenen kinderen behoed voor ziektes, ondervoeding en dood. Onderwijsprogramma's hebben het voor miljoenen kinderen mogelijk gemaakt om te leren, zodat ze een vervuld en productief leven kunnen leiden. Miljoenen kinderen zijn dankzij beschermingsprogramma's gered van mensenhandel, seksuele uitbuiting, geweld en misbruik. Vandaag vormt Unicef's inzet voor de rechten van kinderen het hart van onze inspanningen voor het bereiken van de Millenniumdoelen."

"Als Unicef niet zou bestaan, zou de wereld haar moeten uitvinden. Tijdens de viering van deze mijlpaal wil ik mijn grote dank uitbrengen aan de medewerkers van Unicef, de Nationale Unicef-Comités en hun ambassadeurs voor de geweldige samenwerking. Ik weet dat jullie op dezelfde voet zullen doorgaan om nog meer mijlpalen te bereiken. Ik zal binnenkort geen secretaris-generaal meer zijn, maar ik zal wel altijd een fan van jullie blijven."