European Union



IP/06/1722

Brussel, 11 december 2006

Uitreiking van de Europese prijzen voor werknemersmobiliteit

11.12.2006, Roubaix (Frankrijk) - Tijdens de slotplechtigheid van het Europees Jaar van de werknemersmobiliteit zijn de winnaars van de mobiliteitsprijzen 2006 bekendgemaakt. Naast de drie hoofdcategorieën - werknemers, bedrijven en instellingen - was er ook een speciale prijs van de jury voor het meest veelbelovende mobiliteitsproject. Doel van deze prijzen is werknemers, bedrijven en instellingen te belonen die in 2006 in belangrijke mate hebben bijgedragen tot een grotere werknemersmobiliteit, en te tonen welke voordelen en uitdagingen verbonden zijn aan werken in het buitenland of van baan veranderen.

Vladimír Spidla, Europees commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, verklaarde: "Ik was erg onder de indruk van hoezeer de winnaars zich hebben ingezet voor de doelstellingen van het Europees Jaar van de werknemersmobiliteit. Europa wil meer groei en banen helpen creëren. Daartoe is het essentieel mensen ervan bewust te maken hoe interessant het kan zijn om van baan te veranderen of in het buitenland te gaan werken.

Er waren enorm veel inzendingen uit zowat heel Europa: Oostenrijk, België, Cyprus, Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Letland, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Uit de ongeveer vijftig inzendingen per categorie heeft een jury van ambtenaren van de Europese Commissie en externe deskundigen een shortlist van mogelijke winnaars opgesteld. De projecten zijn beoordeeld aan de hand van vijf criteria, namelijk de duidelijkheid van de presentatie, het verband met het thema van het jaar, de originaliteit, de meerwaarde en/of de reproduceerbaarheid, en de inhoudelijke kwaliteit en de potentiële impact van het project. De projecten op de shortlist zijn vervolgens beoordeeld door een extern beoordelingscomité.

De winnaars in de verschillende categorieën zijn:

Categorie "werknemers"

De eerste prijs ging naar Mary Ann DeVlieg, secretaris-generaal van IETM (internationaal netwerk voor hedendaagse podiumkunsten) in België.

De tweede prijs in de categorie "werknemers" werd toegekend aan Austin Lloyd Birks of First Group Plc. in het Verenigd Koninkrijk.

Categorie "bedrijven"

Deze prijs ging naar het project "Integratie van slechthorende deelnemers door een stage in het buitenland" van SALO Baltic International OU (GmbH) in Estland.

Categorie "instellingen"

Het winnende project was de "Informatierondreis van de Europadienst" van de Zentralstelle für Arbeitsvermittlung (federale dienst voor arbeidsbemiddeling) in Bonn (Duitsland).

De tweede prijs in de categorie "instellingen" ging naar het project "COMPASS - grensoverschrijdend werken in het Mühlviertel en Südböhmen" van de Wirschaftskammer Oberösterreich (kamer van koophandel en industrie van Opper-Oostenrijk).

De derde plaats was voor de Centrale Organisatie van Finse Vakbonden (SAK), met het project "Samenwerking tussen de Finse en Estse arbeidsmarkt - informatiepunt in Talinn over werken in Finland".

"Speciale prijs van de jury" voor het meest veelbelovende project

Deze prijs ging naar de Wyzsza Szkol/a Humanistyczno-Ekonomiczna (Academie voor menswetenschappen en economie) in L/ódz (Polen), voor het project "Ontwikkeling van taalcursussen Engels, Duits, Italiaans en Spaans voor verpleegsters". Voor meer informatie over het Europees Jaar van werknemersmobiliteit, zie:

http://ec.europa.eu/employment_social/workersmobility_2006/index.cfm Voor meer informatie over de afsluitingsplechtigheid, zie:

http://ec.europa.eu/employment_social/workersmobility_2006/index.cfm?i d_page=459