Rijksvoorlichtingsdienst

HOEKSTRA: ONVOLDOENDE PERSPECTIEF SAMENWERKING CDA-SP

Informateur Hoekstra heeft geconcludeerd dat er onvoldoende reden is voor perspectief en vertrouwen voor samenwerking tussen CDA en SP in een stabiele regeringscoalitie.

De inhoudelijke verschillen van mening tussen beide partijen zijn talrijk, zwaar, en op onderdelen fundamenteel van aard, aldus de informateur maandag op een persconferentie.

Kort daarvoor had de informateur een gesprek met de fractievoorzitters van CDA, PvdA en SP. Volgens een mededeling van de informateur werd zijn conclusie gedeeld door de fractievoorzitters van CDA en SP. De fractievoorzitter van de PvdA achtte kans op succes van inhoudelijke onderhandelingen tussen CDA en SP wel denkbaar.

'De inhoudelijke verschillen van mening zijn talrijk, zwaar, op onderdelen fundamenteel van aard, en geven onvoldoende reden voor dat perspectief en vertrouwen. Dat geldt volgens de fractievoorzitters van CDA en SP in het bijzonder voor de verschillen tussen CDA en SP. Een onderhandelingsfase van CDA en SP en PvdA zal naar het oordeel van CDA en SP daarin - met het oog op een totstandkoming van een kabinet op korte termijn - geen verandering brengen. Naar het oordeel van de PvdA is een dergelijke onderhandelingsfase wel denkbaar', aldus de informateur op zijn persconferentie.

De informateur gaat zijn verkenning nu richten op andere mogelijkheden voor de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal. Hij zal beginnen met het opnieuw ontvangen van alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer.