Watdrinkjij.nl legt drankgebruik jongeren langs de meetlat


WOERDEN, 20061211 -- Vandaag lanceert het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ een online drinktest voor jongeren: www.watdrinkjij.nl. Naast een individueel en objectieve weergave van het huidige drankgebruik geeft het systeem een persoonlijk advies hoe om te gaan met drank. Uit eerder onderzoek blijkt dat deze persoonlijke aanpak via het internet veelbelovend is omdat persoonlijke adviezen beter worden gelezen dan algemene informatie uit bijvoorbeeld brochures.

De test bestaat uit vijftien vragen. Jongeren geven, bijvoorbeeld door het slepen van glazen naar een agenda, aan hoeveel ze wanneer hebben gedronken. Ook worden vragen gesteld over de reden waarom ze drinken (mee doen met vrienden, problemen vergeten, gewoon gezellig) en of ze wel eens opmerkingen over hun drankgebruik krijgen van hun omgeving. Op basis van deze gegevens volgt aan het einde van de test een uitslag over jouw gemiddelde alcoholgebruik, jouw grootste valkuilen en krijg je persoonlijk advies hoe verder om te gaan met alcohol. In later stadium zal de site worden uitgebreid met een persoonlijke deel waarbij je bijvoorbeeld steun kunt krijgen als je besluit te minderen met alcohol.

Alcoholgebruik
De website komt uit in het jaar dat minister Hoogervorst van het ministerie van VWS over het drinkgedrag van de Nederlandse jeugd het volgende zei: "Jongeren zijn de zuipschuiten van Europa". Uit onderzoek blijkt ook dat 50% van de kinderen uit groep 7 en 8 hebben al gedronken. Bij 12-jarigen is dit al opgelopen tot 75%. Tenslotte is 1 op de 6 jongens en 1 op de 5 meisjes van 14 jaar de afgelopen maand dronken geweest. Reden temeer om de Nederlandse jeugd op te roepen om hun drinkgedrag eens langs de meetlat te leggen.

Innovatieve wijze van voorlichting werkt
Eerder lanceerde het NIGZ een drinktest voor volwassenen: drinktest.nl. Deze test geeft volwassenen een advies op maat over het eigen drinkgedrag.
Uit onderzoek naar www.drinktest.nl blijkt dat deze gepersonifieerde informatie beter wordt gelezen dan de algemene informatie uit een brochure over het zelfde onderwerp. Eerder onderzoek naar dit advies-op-maat systeem wijzen verder ook in de richting van verandering in drinkgedrag bij de invullers van de drinktest.

Dit succes roept om een versie voor jongeren: www.watdrinkjij.nl. In Duitsland is er al een online drinktest voor jongeren. NIGZ-Alcoholvoorlichting heeft op basis van de ervaringen in Duitsland een Nederlandse variant hiervan ontwikkeld.

SLAM!FM
In samenwerking met de nieuwe jongerenzender SLAM!FM wordt de nieuwe website onder de doelgroep gepromoot. Luisteraars maken kans op een MP3speler wanneer ze de test op www.watdrinkjij.nl maken.