Recordverkoop in december 2006


LEIDSCHENDAM, 20061211 -- De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft zeer hoge verwachtingen van de kerst dit jaar, want Nederlanders hebben weer vertrouwen in de economie. De inkopen voor Kerstmis zijn dit jaar vroeg op gang gekomen. Veel mensen hebben gewacht met het aanbrengen van versieringen tot na het sinterklaasfeest, maar inmiddels is een ware run op kerstbomen en kerstartikelen gestart.

Op basis van de zeer succesvolle sinterklaasverkopen voorspelt de RND dat december 2006 een recordverkoopmaand gaat worden zoals nog nooit is vertoond. De detailhandel verwacht tijdens de kerstverkopen zo'n 43% meer omzet dan in een gemiddelde week. Normaal wordt in de winkels circa 1,46 miljard euro per week omgezet. Door de kerstverkopen komt dit neer op ongeveer 630 miljoen euro extra omzet. Dat is een spectaculaire stijging van 19 procent ten opzichte van vorig jaar. Rond Kerstmis wordt extra uitgegeven aan: versieringen in en om het huis, kerstcadeaus, feestkleding, kerstdiners, hapjes en dranken.

Veel luxe, glitter en glamour
Dit jaar staat kerst in het teken van veel luxe, glitter en glamour. Bomen worden volop versierd met zilver en goud, vlinders en vogels en er wordt gewerkt met glittersuiker. Ook de rest van het huis moet er aan geloven. Echte trends zijn kroonluchters, guirlandes en ornamenten.

Niet alleen is de aandacht toegenomen voor het versieren binnenshuis. Ook worden tuinen, bomen en huizen steeds vaker voorzien van decoratie en verlichting. Het plaatsen van grote verlichte figuren, volgens Amerikaanse beelden, is daarbij een duidelijke trend.

Steeds uitgebreidere kerstdiners
Door slechte sneeuwval in wintersportgebieden gaan er dit jaar weinig mensen op skivakantie en wordt kerst een echt feest om thuis met vrienden en familie door te brengen.
Het koken aan tafel is een duidelijke trend. Kerstmis is een periode waarin producten als fondue- en gourmetstellen en andere "funcooking" artikelen massaal worden verkocht.
De kerstdiners worden steeds uitgebreider. Een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert staan vaak op het menu. Het restaurant wordt thuis nagebootst. Hierbij worden heerlijke, betaalbare wijnen geschonken. Ook champagne, mousserende wijnen en likeuren worden tijdens de laatste dagen van het jaar veel gedronken.

Casual met een knipoog naar gala
Kerstmis blijft in de mode een periode waarin zowel dames, heren als kinderen gekleder voor de dag willen komen. De dress code is dit jaar zilver en zwart. De nieuwe feestkleding is vooral casual met een knipoog naar smokings en galajurken. Fluwelen colberts, zwarte jurkjes, bollende rokjes, maar ook pittige leren broeken en jeans zijn de trend.
De feestaccessoires doen hun naam eer aan deze winter. Goud en zilver, glitter en pailletten: het zijn de smaakmakers van elke outfit. Met een hoofdrol voor kleine (pols)avondtasjes, sierlijke haarbanden en dunne lurex sjaaltjes.
Ook ziet de RND rond Kerstmis stijgende verkopen in nette geklede schoenen. Bij mannen zijn leren schoenen met Italiaanse leest in trek, dames kopen vooral leren pumps en laarzen, terwijl voor kinderen vooral kwaliteitsschoenen worden gekocht.

Elektronica is de trend
Ook de kerstcadeaus zijn dit jaar meer luxe. Computers, notebooks en dvd-recorders passen prima onder de kerstboom. Kerstmis lijkt wel een excuus te zijn om nieuwe en innovatieve producten voor het gezin en kinderen aan te kunnen schaffen. Spelcomputers, mp3-spelers, digitale camera's en mobiele telefoons zullen de absolute hardlopers zijn, met name voor de jeugd.

Mannen kopen vaak lingerie voor hun partner. Dit betreft dan direct de meer luxe setjes. Vaak ook met bijpassende accessoires en nachtartikelen.

Openstellingen rond kerst
In de periode voor Kerstmis hebben de winkels ruimere openingstijden, zodat het voor iedereen mogelijk is om de inkopen in huis te halen. Er kan worden gerekend op extra zondagopeningen en koopavonden om de verwachte drukte te kunnen verwerken.
In de laatste week voor kerst gaan veel winkels 's avonds open. Daarnaast hebben de meeste gemeenten 17 december een koopzondag ingevoerd. En ook op zondag 24 december zullen veel winkels geopend zijn.

De officiële vuurwerkverkoop vindt dit jaar plaats op 28, 29 en 30 december. Bij tuincentra en bouwmarkten kan men vaak terecht voor vuurwerk.