Time : 08:37:03
Date : 08 December 2006
Sender Name: Union nationale des Mutualités Libres/Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

"Werken in het buitenland" : Praktische handleiding is primeur inBelgië

Slechts 1,5% van de inwoners van de 25 EU-lidstaten woont en werkt in een andere lidstaat dan het land van oorsprong. Dit is evenveel als 30 jaar geleden. Deze vaststelling was de aanleiding om 2006 uit te roepen tot Europees Jaar van de Mobiliteit van de Werknemer dat op 11 en 12 december officieel wordt afgesloten met een congres in Lille (F). De Onafhankelijke Ziekenfondsen willen in het kader van dit Europese Jaar hun steentje bijdragen met de publicatie van een praktische informatiebrochure. Aan de hand van 163 vragen en antwoorden wordt gedetailleerde informatie gegeven over de ziekte-en invaliditeitsverzekering (ZIV) wanneer een Belgische verzekerde in het buitenland gaat werken en wanneer een buitenlandse verzekerde in België komt werken. Doel: de werknemers informeren over hun rechten binnen de ZIV en de stappen die ze moeten ondernemen. Deze brochure is uniek in België.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben een nieuwe informatiebrochure uitgebracht over werken in het buitenland. In 163 vragen en antwoorden wordt duidelijke en praktische informatie gegeven omtrent de juridische richtlijnen en administratieve formaliteiten in de ZIV voor verschillende situaties zoals de gedetacheerde, de zakenreis, de grensarbeider en de expat (In welk land moet ik sociale bijdragen betalen? In welk land moet ik me als grensarbeider inschrijven bij een ziekenfonds? Welk document heb ik nodig als gedetacheerde?). Deze brochure is een primeur in de sector van de Belgische ziekenfondsen.
De brochure geeft namelijk voor het eerst in één publicatie een volledig overzicht van alle nuttige informatie inzake ziekte- en invaliditeitsverzekering, die van toepassing is wanneer men in het buitenland gaat werken. De regels verschillen naargelang men gaat werken

* in een land van de Europese Economische Ruimte (= EU + Noorwegen, IJsland, Liechtenstein) of Zwitserland, of

* in een land waarmee België een bilateraal verdrag getekend heeft (18 landen), of

* in een land waar geen enkel verdrag geldt (80% van de landen in de wereld).
Een ander unicum is dat de brochure beschikbaar is in 4 talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) zodat ook buitenlandse werknemers werkzaam in België goed ingelicht kunnen worden. Ze is dus een nuttige leidraad zowel voor Belgen, die in het buitenland werken als voor buitenlanders, die in België werken.
De brochure richt zich zowel tot particulieren als tot personeelsdiensten van bedrijven.
De brochure is gratis verkrijgbaar bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Bijlage beschikbaar bij dit persbericht op www.pressreleases.be