Technische Universiteit Delft

Duurzame kernreactor
30 november 2006 door M&C

Promotie van dhr. ir. W.F.G. van Rooijen: "Improving Fuel Cycle Design and Safety Characteristics of a Gas Cooled Fast Reactor"

12 december 2006 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. W.F.G. van Rooijen | natuurkundig ingenieur, Nederland promotors | Prof.dr.ir. T.H.J.J. van der Hagen (TNW) en prof.dr.ir. H. van Dam (em.hgl. 2004 TNW)
toeg.prom | Dr. J.L. Kloosterman (UHD-TNW)

Improving Fuel Cycle Design and Safety Characteristics of a Gas Cooled Fast Reactor
Dit onderzoek betreft de splijtstofcyclus en veiligheidskenmerken van een Snelle Gasgekoelde Reactor (SGR), één van de zogenaamde "Generatie IV" kernreactorontwerpen. Met snelle kweekreactoren is het mogelijk om meer splijtstof te produceren dan de reactor zelf verbruikt. De vierde generatie SGR maakt gebruik van helium als koelmiddel op hoge temperatuur. Het doel van de SGR is om te komen tot een zogenaamde "gesloten splijtstofcyclus", waarbij alleen natuurlijk uranium wordt gebruikt als grondstof, en alleen splijtingsproducten als afval overblijven. Uranium en zwaardere isotopen (plutonium, americium etc) worden integraal in de reactor gerecycleerd en worden uiteindelijk verspleten. Aangezien deze zware isotopen op lange termijn de radiotoxiciteit van kernafval bepalen, kan met een gesloten splijtstofcyclus de benutting van de grondstoffen gemaximaliseerd worden en tegelijkertijd de levensduur van het afval belangrijk verkort worden. Het onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is om met de SGR een gesloten brandstofcyclus te verkrijgen. Het onderzoek heeft tevens aangetoond dat de SGR gebruik kan maken van restmaterialen van o.a. lichtwaterreactoren, en dus kan optreden als 'verbrander' van kernafval. Om de veiligheid van de SGR te vergroten, zijn passieve elementen ontworpen die de reactor automatisch afschakelen tijdens incidenten. Het is aangetoond dat met deze elementen de reactor in staat is transienten te doorstaan zonder beschadigingen van de splijtstof. Het onderzoek is uitgevoerd in Europees verband.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.