Gemeente Lisse

Wmo-informatieavond op dinsdag 12 december a.s.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): voor iedereen. Vanaf 1 januari is er een nieuwe wet in Nederland: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze nieuwe wet vervangt verschillende andere wetten, zoals de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en de Welzijnswet. Het doel van de wet is dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen en kan meedoen in de samenleving. Niet alleen jonge en gezonde mensen, maar ook ouderen en mensen met een handicap.

Zo lang u gezond bent merkt u nog weinig van deze wet. Toch is de kans groot dat u hier, zoals bijna iedere inwoner van Lisse, vroeg of laat wèl mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld omdat u zelf hulpbehoevend wordt en niet meer zo makkelijk de deur uitkomt, of omdat u na een operatie tijdelijk hulp of andere voorzieningen nodig heeft. Of omdat u bepaalde voorzieningen wilt regelen voor iemand in uw naaste omgeving.

De gemeente voert de nieuwe wet straks uit en biedt voorzieningen en hulpmiddelen waarmee eventuele hindernissen kunnen worden weggenomen. U kunt daarbij denken aan woonvoorzieningen, zoals een woonaanpassing of een verhuiskostenvergoeding, vervoersvoorzieningen, zoals aangepast vervoer of een scootmobiel en rolstoelen. Ook wordt de gemeente verantwoordelijk voor hulp bij het huishouden. U kunt hierbij denken aan hulp die u bijvoorbeeld krijgt bij het schoonmaken, stofzuigen of ramenlappen.

Wmo-informatieavond op dinsdag 12 december a.s.

Op dinsdag 12 december organiseert de gemeente in het gemeentehuis een informatieavond over de Wmo. U kunt vanaf 19.00 uur binnenlopen. Het programma ziet er als volgt uit:
19.00-19.30 uur: inloop
19.30-19.35 uur: opening door Adri de Roon, wethouder van ondermeer Zorg en Welzijn

19.35-19.50 uur: informatie over de wijzigingen per 1 januari door de gemeente Lisse

- wat is de Wmo

- hoe gaan we om met de Wmo

- hoe gaan we hulp bij het huishouden organiseren
- wat is de rol van Lokaal Loket Lisse

19.50-20.15 uur: informatie over de hulp bij het huishouden door de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Bollenstreek
- categoriën hulp

- indicatiestelling

- persoonsgebonden budget

- klachtenprocedure

20.15-20.40 uur: presentatie van de zorgaanbiederers Valent RDB, Thuiszorg Groot Rijnland en Take Good Care

20.40-20.45 uur: afronding door wethouder Adri de Roon

20.45-ca. 21.30 uur: vragenmarkt.

Ontvangt u of iemand in uw omgeving nu huishoudelijke zorg? Dan mag u deze informatieavond niet missen! Ook als u wilt weten wat er wijzigt vanaf 1 januari of hoe u (eventueel in de toekomst) gebruik kunt maken van de voorzieningen, dan is de informatieavond zeer interessant!