Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, 095wu, 5 december 2005

VWO-SCHOLIEREN DOEN GENEESMIDDELENONDERZOEK IN WAGENINGEN

Ruim dertig VWO-scholieren maken dinsdag 12 december kennis met geneesmiddelenonderzoek aan Wageningen Universiteit. Zij volgen een dan een zogeheten Masterclass, waar ze ook zelf een medicijn kunnen maken. Voor deze masterclass bestaat veel belangstelling. De scholieren komen uit alle delen van het land.

Meer dan 40 scholieren uit 5 en 6 VWO hebben 'gesolliciteerd' naar deelname aan de masterclass. 32 scholieren konden worden toegelaten. De masterclass, een initiatief van de opleiding Moleculaire Levenswetenschappen aan Wageningen Universiteit, is bedoeld voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in scheikunde maar ook natuurkunde en biologie in hun pakket hebben.

De farmacochemie en de farmaceutische industrie richten zich op de synthese van nieuwe moleculen met biologische activiteit. Vaak wordt begonnen met een 'screening' van duizenden verbindingen waaruit een paar kandidaten komen. Door het variëren van chemische eigenschappen wordt het beste molecuul gevonden. Op het practicum tijdens de masterclass wordt het geneesmiddel Zyban® gesynthetiseerd en maken de leerlingen kennis met verschillende organisch-chemische technieken.

Meer informatie over deze Masterclass is te vinden op: www.bml.wur.nl/NL/masterclass/