Trimbos-instituut

06-12-2006
Mini-symposium over zelfhulp en verslaving: Anonieme zelfhulpgroepen treden uit de schaduw

Utrecht, 6 december 2006. Hoe zelfhulpgroepen als Anonieme Alcoholisten en Narcotics Anonymous te werk gaan is te zien op het mini-symposium Zelfhulp en verslaving, dat gehouden wordt op 12 december te Utrecht. Deelnemers van zelfhulpgroepen vormen voor deze speciale eenmalige gelegenheid een uniek samengestelde groep en laten zien hoe het er in een zelfhulpgroep aan toe gaat. Op het symposium wordt tevens de nieuwe website www.zelfhulpverslaving.nl ten doop gehouden. Het symposium wordt georganiseerd door het Informatie- en ontwikkelingscentrum Zelfhulpgroepen en Verslavingen van het Trimbos-instituut.

In ons land doen ruim zevenduizend mensen mee aan zelfhulpgroepen voor verslaafden of familieleden van verslaafden. Het Informatie- en ontwikkelingscentrum 'Zelfhulpgroepen en Verslavingen' van het Trimbos-instituut wil een brug slaan tussen deze zelfhulporganisaties en de professionele verslavingszorg. Ook richt het centrum zich op het verbeteren van bekendheid en toegankelijkheid van zelfhulpgroepen. De lancering van de website www.zelfhulpverslaving.nl is hierbij een belangrijke stap.

De website biedt actuele gegevens over het landelijke aanbod van zelfhulpgroepen. Daarnaast is er nuttige informatie te vinden over samenwerkingsverbanden tussen zelfhulpgroepen en de verslavingszorg. Ook kan de website van nut zijn voor hulpverleners in de verslavingszorg bij de verwijzing naar zelfhulpgroepen. Op de website zal een actueel overzicht te vinden zijn per zelfhulpgroep en per provincie met bijbehorende contactgegevens.

In aansluiting op de presentatie van de website wordt een paneldiscussie gehouden met deelnemers aan zelfhulpgroepen en de zaal. Aan bod komen vragen als: welke zelfhulporganisaties bestaan er en hoe werken ze? Wat zijn de positieve effecten van deelname hieraan? Hierna krijgen professionals in de GGZ een inkijkje in hoe het er binnen een zelfhulpgroep aan toe gaat. Het symposium wordt afgesloten met de vertoning van de film Frozen Land van de Finse regisseur Aku Louhimies, waarin de kwalijke gevolgen van overmatig alcohol- en drugsgebruik op een confronterende en schrijnende manier in beeld zijn gebracht.

---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11