Gemeente Heusden


Heusden werkt aan integraal beleid tegen armoede december 2006

In de vergadering van 12 december zal de gemeenteraad zich uitspreken over een gewijzigde verordening welzijnsactiviteiten. Deze verordening voorziet in een extra financiële tegemoetkoming voor gezinnen met een lager inkomen om het gebruik van de peuterspeelzaal te stimuleren. De wijziging loopt vooruit op de beleidsnota integraal armoedebeleid Heusden, die het college voor de zomer van 2007 wil aanbieden.

In de eerste helft van 2007 zal het college met een beleidsnota integraal armoedebeleid Heusden komen. Versnippering van beleid behoort dan tot het verleden en de politiek kan eenduidig haar prioriteiten stellen. Verantwoordelijk wethouder Raymond van den Bos ziet kansen om armoede een impuls te geven: "Armoede kunnen wij met succes aanpakken als we de diverse oorzaken en het versnipperd beleid samen smelten tot één geheel. De aanpak van armoede en sociale uitsluiting is de komende jaren één van de speerpunten van het gemeentelijke beleid. Om dit te bereiken zal er sprake zijn van een inventarisatie van al die risicofactoren die tot armoede kunnen leiden."

Werk is (naast andere vormen van participatie) het beste medicijn tegen armoede en sociale uitsluiting. Dit betekent ook het stimuleren van opleiding, het verkrijgen van startkwalificaties, het terugdringen van voortijdig schoolverlaten en het vergroten van de kans op werk. De beheersing van de Nederlandse taal, uitkeringsafhankelijkheid, gezondheid, hoogte van inkomen, niet-gebruik van inkomensvoorzieningen en de aanpak problematische schulden zullen allemaal deel van het integrale armoedebeleid uitmaken.

Voor de uitvoering van het beleid wordt nauwe samenwerking gezocht met alle relevante partners op genoemde terreinen, zoals de Intergemeentelijke Sociale Dienst, het UWV, het Centrum voor Werk en Inkomen en het Algemeen Maatschappelijke werk. Ook het onderwijs en het bedrijfsleven zullen een belangrijke rol hebben in dit geheel. Geplaatst op: 7 december 2006