Gemeente Alkmaar


Donderdag 7 december 2006

Informatieavonden Voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad zuid-oost

Het zuidelijk en oostelijke deel van de binnenstad krijgt een nieuw bestemmingsplan. Hierin worden 'beeldbepalende panden' vastgelegd. Bovendien wordt de bescherming van de binnenstad als beschermd stadsgezicht er beter mee geregeld. Daarnaast wordt het meest recente beleid ten aanzien van winkels, horeca en prostitutie vertaald in ruimtelijke regelgeving. Het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad zuid-oost ligt deze maand ter inzage en voor 12 en 13 december staan inloopbijeenkomsten gepland.

Het bestemmingsplan Binnenstad zuid-oost bevat een groot aantal gevarieerde onderwerpen; beschermd stadsgezicht, beeldbepalende panden, wonen boven winkels, horecabeleid, prostitutie en coffeeshopbeleid. Inzet van de behandeling was de vraag of het voorontwerp de inspraak in kon. Hierop heeft de commissie positief geantwoord.

Voor bewoners brengt het nieuwe bestemmingsplan niet veel veranderingen met zich mee. Het nieuwe bestemmingsplan is vooral bedoeld om de huidige situatie te handhaven. Het centrum heeft een uniek karakter, en dat moet behouden blijven, vindt de gemeente.

Beeldbepalende panden
Om de historische uitstraling van het centrum nog beter te kunnen beschermen heeft de gemeente bepaalde panden aangemerkt als 'beeldbepalend'. Dit zijn panden die niet in aanmerking komen voor de status van monument, maar in combinatie met de omgeving beeldbepalend zijn. Bijvoorbeeld door de ligging van een gebouw aan een gracht of plein, of het feit dat er verschillende panden van hetzelfde type naast elkaar staan. Panden met dat oormerk mogen niet zomaar gesloopt worden, en voor een verbouwing gelden ook bepaalde regels. Een beeldbepalend pand kan alleen in uitzonderingsgevallen gesloopt worden, bij bouwvalligheid bijvoorbeeld. Wanneer de eigenaar wil verbouwen, moet de verbouwing passen in het stadsbeeld. Onder andere afmetingen, kleur en materiaalgebruik moeten overeenkomen met de oorspronkelijke situatie. Hier tegenover staat, dat de eigenaar van een beeldbepalend pand subsidie aan kan vragen voor restauratie. De regelgeving is onderdeel van het bestemmingsplannen.

Informatiebijeenkomsten
De inspraakprocedure is inmiddels van start gegaan en daarmee is er gelegenheid voor een ieder om te reageren. Op dinsdag 12 en woensdag 13 september zijn er informatiebijeenkomsten over bestemmingsplan in buurthuis De Eenhoorn, Verdronkenoord. Tijdens die bijeenkomsten kan iedereen binnenlopen van 15.00 uur tot 17.00 uur en van 19.00 uur tot 21.00 uur. Het bestemmingsplan ligt tot half januari ter inzage voor inspraak. Het plan is in te zien bij de Balie Bouwen en Wonen in het Stadskantoor, Mallegatsplein 1. Het nieuwe bestemmingsplan Binnenstad Zuid en Oost staat ook op de website van de gemeente, www.alkmaar.nl. Via de site kan een reactie op het bestemmingsplan verstuurd worden.

Meer informatie: afdeling communicatie, Mariska van der Leij, (072) 548 89 92


-----------------------

---- --