Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 8 december 2006

Nederlandse Rode Kruis draagt nalatenschappen over aan Kamp Amersfoort

Op 12 december vindt de overdracht plaats van 78 nalatenschappen van oud-gevangenen van het kamp Neuengamme aan het Herinneringscentrum Kamp Amersfoort. Het betreft persoonlijke bezittingen, zoals portefeuilles met foto's, kleingeld, (trouw)ringen en horloges. Gevangenen moesten deze bezittingen afgeven wanneer zij ingeschreven werden in het gevangenkamp. Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis, biedt symbolisch één van de objecten aan het Herinneringscentrum Kamp Amersfoort aan.

De goederen werden kort na de Tweede Wereldoorlog gevonden in een kluis in het Noord-Duitse Husum. Direct na de vondst heeft het Nederlandse Rode Kruis een groot deel van deze nalatenschappen terugbezorgd aan de eigenaren. Een aantal bezittingen kon toen niet aan de eigenaren of hun familieleden worden overgedragen. Afgelopen jaar is er door het Rode Kruis getracht om de eigenaren of hun familieleden alsnog op te sporen. In 23 gevallen was dit succesvol en zijn bezittingen uitgereikt. De eigendommen die nu ter beschikking worden gesteld aan Kamp Amersfoort zijn van familieleden of nabestaanden die niet zijn gevonden of van familieleden die de voorwerpen niet wilden aannemen.

Kamp Amersfoort

Het merendeel van alle voorwerpen was van personen die in het concentratiekamp Neuengamme te werk waren gesteld. Omdat zij via Kamp Amersfoort daarheen zijn vervoerd, is gekozen om de eigendommen over te dragen aan Kamp Amersfoort. Indien er zich alsnog een eigenaar meldt, zal Kamp Amersfoort de nalatenschap uitreiken.

Het Nederlandse Rode Kruis

Door oorlogen of rampen raken honderdduizenden mensen het contact met hun dierbaren kwijt. Het herstellen van familiebanden en het opsporen van vermisten tijdens en na conflicten en rampen is een van de kerntaken van het Rode Kruis. In het verleden en in het heden. Tot op de dag van vandaag zoeken nabestaanden via het oorlogsarchief van het Rode Kruis naar de lotgevallen van oorlogsgetroffenen. Ook zoeken mensen naar informatie over hun eigen achtergrond en raadplegen wetenschappers het archief om het verleden te reconstrueren, beschrijven en verklaren.

De bijeenkomst vindt plaats in Herinneringscentrum Kamp Amersfoort, Appelweg 3 te Leusden op dinsdag 12 december 2006 van 13.00 - 15.00 uur.

Tijdens de bijeenkomst wordt aan de hand van een persoonlijk verhaal van een nabestaande de emotionele waarde van teruggaaf van deze bezittingen onderstreept.


---