Petitie: pleidooi voor betere opvang exgedetineerden

Stichting exodus nederland

Petitie aan Tweede Kamer: Structurele financiering voor reintergatie ex-gedetineerden is noodzakelijk

Op 12 december 2006 bieden de nazorgorganisaties voor ex-gedetineerden Door, Exodus, Moria en Ontmoeting (zgn. DEMO) bij de Tweede Kamer een petitie aan. Daarmee vragen ze de Tweede Kamerleden van de Kamercommissies van Justitie en VWS de financiering van de reïntegratie van ex-gedetineerden eindelijk structureel te regelen. De stichtingen vragen de Kamer alsnog ruimte op de begroting 2007 te maken voor begeleiding van ex-gedetineerden. Daarnaast dringen zij er bij de Kamerleden op aan een fonds te creëren, waarmee deze begeleiding vanaf 2008 structureel gefinancierd kan worden.

Op deze dag begint de bespreking van de begrotingen Justitie en VWS. Net als vorige jaren is de financiering van begeleiding van ex-gedetineerden op die begrotingen -tussen wal en schip- gekomen. Aansluitend aan het aanbieden van de petitie is er een persbijeenkomst in Nieuwspoort. De vertegenwoordigers van de stichtingen geven toelichting, ondersteund door een rappende ex-gedetineerde, op de al zes jaar slepende problematiek van financiering van begeleiding van ex-gedetineerden door de landelijke overheid.

Toelichting:

Een groeiende groep ex-gedetineerden dreigt, bij gebrek aan een formele justitiële titel, geen gebruik te kunnen maken van de resocialisatieprogrammas terwijl zij wél gemotiveerd zijn de criminaliteit achter zich te laten. Met steun van de Tweede Kamer wil DEMO daar een structurele oplossing voor vinden. Al jaren achtereen wordt in de Tweede Kamer discussie gevoerd over de wijze van financiering van begeleidingsprogrammas voor ex-gedetineerden. Dit heeft in de afgelopen jaren tot diverse opeenvolgende moties en amendementen geleid, die alle breed door de Kamer zijn gesteund. Desondanks is er nog altijd geen structurele oplossing bereikt voor het financieringsprobleem. De alternatieven die vanuit het Ministerie van Justitie ter oplossing zijn aangereikt blijken vooralsnog evenmin soelaas te bieden: uitbreiding van duur en aantal justitiële titels levert veel problemen op, en financiering van begeleiding door gemeenten stuit op verzet bij die gemeenten. Resultaat is dat ex-gedetineerden onbegeleid op straat staan en soms pas in aanmerking komen voor begeleiding als eerst een nieuw vergrijp is gepleegd.