23-03-2013 ingevolge b eroep op privacy van Erwin is zijn achternaam vervangen door X (redactie Nieuwsbank)
TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 11-12-2006

Televisie
OPGELICHT
Uitzending dinsdag 12 december
Nederland 1- 21.07 uur

AUTORIJSCHOOL DUPEERT HONDERDEN LEERLINGEN

Je rijbewijs halen voor maar 750 euro. Daarmee lokt de beginnende rijschool Erwin uit Den Haag in maart van dit jaar bijna driehonderd cursisten. Het aanbod klinkt te mooi om waar te zijn en half oktober barst de luchtbel dan ook.

Susan de Bont is een van de vele cursisten die op de spectaculaire aanbieding afkomen. "Hij vertelde me dat ze een beginnende rijschool waren en dat verklaarde de lage prijzen." Susan betaalt een groot deel van het lesgeld aan en begint met de lessen. Maar na de zevende les komt haar rij-instructeur ineens niet meer opdagen. Ze probeert verhaal te halen bij de rijschool, maar wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Uiteindelijk doet ze aangifte bij de politie. Het verhaal van Susan is kenmerkend voor de andere leerlingen van de autorijschool: direct al veel geld aanbetalen, daarna een paar lessen volgen en uiteindelijk stoppen de lessen.

Maar ook de instructeurs van rijschool Erwin zijn gedupeerd. Sommigen hebben nog duizenden euro's tegoed van het bedrijf. Eén van de medewerksters beweert zelfs dat ze 75.000 euro in de zaak heeft geïnvesteerd. En daarnaast ligt er nog een openstaande rekening van zeker 10.000 euro bij een autoverhuurbedrijf.

Autorijschool Erwin wordt geleid door twee broers: Alex en Erwin X. Halverwege oktober verdwijnt het duo plotseling en neemt al het geld van het bedrijf mee. Als OPGELICHT op onderzoek uitgaat, komen er vreemde dingen aan het licht. Zo gaf Alex zich uit als Erwin en andersom.

Er zijn veel aangiften binnen gekomen bij de politie Haaglanden en de omvang van de schade wordt geschat op circa 200.000 euro. Het vermoeden bestaat dat de broers naar Spanje zijn uitgeweken.

OPGELICHT wordt gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg.