Bond tegen het Vloeken

Bond tegen het vloeken krijgt veel positieve reacties Geplaatst op 12 december 2006
De Bond tegen het vloeken staat verre van alleen in zijn inzet voor respectvolle taal. De nieuwe stationsposters met eigen naam vliegen de deur uit. Steeds meer scholen vragen bij de Bond het bordje Taalbewuste school aan. Ook in reactie op protestbrieven heeft de Bond in het afgelopen jaar weer fors wat positieve reacties ontvangen.

Succesvolle postercampagne
Ze hebben nog maar zeven weken op de stations gehangen. De posters over het gebruik van de naam van Jezus als stopwoord. Inmiddels is het affiche, compleet met eigen naam, echter al door zon 800 mensen besteld. Veel mensen laten de Bond weten de posters aansprekend en goed getoonzet te vinden. De campagne lijkt dus al een succes genoemd te kunnen noemen.

Steeds meer Taalbewuste scholen
Scholen die in het lesprogramma structureel en schoolbreed aandacht geven aan het thema respectvol taalgebruik, kunnen bij de Bond gratis een bordje aanvragen met de tekst: Taalbewuste school Wij letten op ons taalgebruik en behandelen elkaar met respect. Het bordje geeft de school een predikaat en laat leerlingen bewust nadenken over hun taalgebruik. Inmiddels kunnen ruim twintig onderwijsinstellingen zich Taalbewuste school noemen.

Premier Balkenende draagt dit project een warm hart toe. De sterke betrokkenheid van velen bij de kwaliteit van de samenleving, die hieruit blijkt, doet mij deugd, aldus de minister-president in reactie op een brief van de Bond.

Reacties op protestbrieven overwegend positief
De Bond heeft in 2006 inmiddels negentig protestbrieven verstuurd, voornamelijk naar aanleiding van klachten van derden. Ongeveer de helft van de brieven ging naar kranten en tijdschriften, eenderde naar omroepen en zon tien procent naar bedrijven (in reactie op reclames). Inmiddels heeft de Bond op 60% van de brieven reactie ontvangen. Twee op de drie reacties zijn duidelijk positief. Een derde geeft niet aan stappen te ondernemen om het vloeken terug te dringen.

Verder meldt de nieuwsbrief Kort & Bondig onder meer dat de Bond recent een bord voor de tennissport heeft ontwikkeld. Graag geven we u meer informatie. U kunt daarvoor contact opnemen met Peter Smit (voorlichter) of Rijk van de Poll (directeur), telefoon: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl.