Aedes werkt met Regieraad samen aan cultuuromslag bouw

Regieraad bouw

Gouda, 12 december 2006

Aedes vereniging van woningcorporaties neemt deel aan het Vernieuwingsoffensief Bouw. De samenwerking tussen Aedes en de Regieraad Bouw is bezegeld door de ondertekening van een Vernieuwingsakkoord. De handtekeningen werden gezet door mr. W.D. van Leeuwen, voorzitter van Aedes en dr. J.C.M. Hovers, voorzitter van de Regieraad. Bij Aedes zijn ruim 500 woningcorporaties aangesloten die gezamenlijk 2,4 miljoen woningen beheren en jaarlijks 6 á 7 miljard euro investeren in nieuwbouw, onderhoud en verbetering. Daarmee zijn de woningcorporaties de grootste opdrachtgever in de woningbouw. Ook wordt steeds vaker geïnvesteerd in maatschappelijk vastgoed zoals zorgcentra, opvangvoorzieningen en scholen.

Met het Vernieuwingsakkoord wil Aedes het belang van innovatie in de bouw nadrukkelijk onder de aandacht van haar leden te brengen. De woningcorporaties worden gevraagd het bouwbedrijfsleven uit te dagen haar kennis en creativiteit in te zetten voor duurzame en maatschappelijk renderende oplossingen. Volgens Aedes zijn corporaties in staat om optimale samenwerking in de bouwketen tot stand te brengen door die als voorwaarde te stellen bij de opdrachtverstrekking. Daarnaast zullen Aedes en de Regieraad samenwerken aan de acceptatie en invoering van gestandaardiseerde informatiesystemen en afsprakenstelsels.

Als verhuurders blijven corporaties langdurig met het gerealiseerde vastgoed verbonden. Daarom is het voor hen relevant om bij de beoordeling van de prijs-kwaliteitverhouding niet alleen te kijken naar de eenmalige realisatie van bouwwerken, maar naar de totale levensduur. Omdat corporaties de finale schakel zijn naar de huurders van woningen, stimuleert Aedes ook de aandacht voor eindgebruikers. Dat kan bijvoorbeeld door consumentenpanels een inbreng te laten leveren bij de planvorming.

Corporaties kennen een governancestructuur waarbij maatschappelijk verantwoording wordt afgelegd over de geleverde prestaties. Transparant opdrachtgeverschap en een integer aanbestedingsproces zijn daarbij belangrijke elementen. Een en ander wordt gewaarborgd in de Governancecode die de branche in 2007 gaat invoeren. Corporaties wordt geadviseerd hun bouwpartners attent te maken op de integriteitsbepalingen van deze code. Daarnaast stelt Aedes standaard contractclausules beschikbaar waarin opdrachtnemers zich verplichten hun eigen gedragscode te respecteren.

Op het gebied van regelgeving wil Aedes samen met de Regieraad een fundamentele discussie met overheden voeren over een nieuwe kijk op regelgeving in de bouw. De huidige starre regelgeving staat innovatieve concepten op het gebied van vastgoedontwikkeling vaak in de weg.

'Aedes wil graag een bijdrage leveren aan een cultuuromslag in de bouw,' aldus Aedes-voorzitter Van Leeuwen. 'Als diepte-investeerders hebben woningcorporaties belang bij kwalitatief hoogwaardige bouwproducten. Andere manieren van werken kunnen daaraan bijdragen. Dan doel ik vooral op meer gerichtheid op eindgebruikers, meer innovatie en meer transparantie.'
In de doelstellingen van de Regieraad Bouw zijn volgens voorzitter Hovers de oriëntatie op eindgebruikers en het denken in levensduurkosten twee speerpunten. 'Onderwerpen waar juist woningcorporaties als geen ander mee te maken hebben. Het lag dan ook voor de hand dat wij elkaar gevonden hebben en nu samen gaan optrekken in het Vernieuwingsoffensief.'

De Regieraad Bouw heeft inmiddels 14 Vernieuwingsakkoorden gesloten met organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs. De Regieraad is door de ministers van EZ, VROM en V&W in het leven geroepen om de vernieuwing van de bouwsector aan te jagen.