Dienstenbond CNV

CAO-COMMISSIE LEVENSMIDDELEN, Iets voor U?
12-12-2006

Binnenkort begint CNV Dienstenbond de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de supermarkten weer. Daar staan nogal wat zaken op de agenda, flexibiliteit wordt een belangrijk onderwerp, evenals beloning. Maar ook opleidingen en leeftijdsdiscriminatie zijn belangrijke onderwerpen en nog veel meer. Dat zijn lastige en moeilijke trajecten waar we uw hulp hard bij kunnen gebruiken. Een CAO-commissie helpt daarbij enorm.

Graag wil ik u eens informeren over de werkzaamheden van de CAO-commissie.

De CAO-commissie ondersteunt de bestuurder bij de voorbereiding op een nieuwe CAO en is nauw betrokken bij de voortgang van het onderhandelingstraject. De inbreng van leden bij de CAO-onderhandelingen is absoluut noodzakelijk om goede afspraken voor u te kunnen maken. U als werknemer en direct betrokkene heeft het beste inzicht in de mogelijkheden en de tekortkomingen van een CAO en de dagelijkse praktijk op de werkvloer. Uw inbreng is dus zeer belangrijk voor ons.

De CAO-commissie bestaat uit leden die zich actief willen inzetten voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden in de branche. Voor u en uw collegas dus. Daarvoor informeren zij de bestuurder met belangrijke informatie van de werkvloer, zoals bijvoorbeeld informatie over de omzetontwikkelingen in uw winkel, hoe er wordt omgegaan met arbeidstijden en flexibiliteit, of hoe uw collegas tegen de CAO-besprekingen aankijken, etc. Deze informatie geeft de CNV Dienstenbond een sterkere positie aan de CAO-tafel.

Als CAO-commissielid vraag ik u om enerzijds maatregelen en voorstellen op brancheniveau te vertalen naar de dagelijkse praktijk zoals u dat gewend bent in de winkel. Anderzijds is het erg behulpzaam om de dagelijkse praktijk juist te vertalen naar algemene maatregelen of voorstellen.

CAO-commissieleden hebben mogelijkheden tot scholing en (vaardigheids-) training. Zo worden er trainingen voor CAO-commissieleden georganiseerd waarin wordt ingegaan op de onderwerpen die een CAO-overleg aangaan.

Deelnemen aan de CAO-commissie hoeft overigens niet veel tijd te kosten en uw reiskosten worden uiteraard vergoed. Meestal vindt naast de CAO-onderhandelingen twee tot drie keer per jaar overleg plaats, maar in de tijd van de onderhandelingen mogelijk vaker. Daarnaast bestaat de mogelijkheid van telefonisch vergaderen. Overigens voorziet de CAO in dit kaderwerk door vijf dagen vakbondsverlof toe te staan.

Uiteraard wil ik u graag verwelkomen als CAO-commissielid voor de CAO in de supermarktbranche. Ik hoop u met de bovenstaande informatie voldoende te hebben geïnformeerd over de werkzaamheden van de CAO-commissie. Mocht u nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen.

Ik hoor graag van u, bij voorkeur op korte termijn. Want, de CAO-onderhandelingen staan voor de deur en hoe eerder wij dan aan de slag kunnen, hoe beter onze voorbereidingen op de onderhandelingen zullen zijn.

Laat u wat van u horen?
Dat kan op: f.monsma@cnvdibo.nl
Bellen kan natuurlijk ook: 023 - 5670615

Met vriendelijke groet,
Fedde Monsma
Bestuurder CAO Levensmiddelen en VGL