Dienstenbond CNV

Einde aan CAO AVM
12-12-2006

Na meer dan 35 jaar constructief CAO overleg, heeft AcconAVM te kennen gegeven de CAO AVM op te willen zeggen en geen nieuwe CAO af te willen sluiten. De directie van AcconAVM heeft daarvoor de volgende redenen gegeven:

* Het ontbreken van een vakbondscultuur aan de zijde van Accon.
* De lage organisatiegraad voor het bedrijf in zijn totaliteit.
* Weerstand bij de OR leden leden aan Accon zijde.

CNV Dienstenbond heeft daarop een groot aantal tegenargumenten ingebracht.

* In het noorden van het land is wel degelijk een vakbondscultuur en AVM is een groot deel van het bedrijf AcconAVM. Het lijkt er steeds meer op dat de directie van AVM een kopie van Accon wil maken, maar de wijze waarop dat gebeurd is slecht voor het integratieproces. AcconAVM dreigt hierdoor in het noorden van het land de aansluiting met de (arbeids)markt te verliezen en klanten en werknemers van zich te vervreemden. Met een CAO kan AcconAVM beter op zoek gaan naar een zekere balans in het integratieproces.
* De organisatiegraad is misschien laag, maar de OR heeft in het geheel geen draagvlak voor het vaststellen van arbeidsvoorwaarden. Volgens de Wet heeft de OR nadrukkelijk geen bevoegdheid om zich met uw arbeidsvoorwaarden te bemoeien. De OR is dus niet gekozen om arbeidsvoorwaardelijke regelingen af te sluiten. Ondanks de lage organisatiegraad vertegenwoordigen vakbonden altijd nog meer werknemers dan de OR.

* De weerstand van de OR-leden aan Accon zijde is gebaseerd op een aantal ongefundeerde vooroordelen ten opzichte van vakbonden. Kennelijk laten de OR-leden zich meer leiden door vooroordelen dan door de belangen die zij vertegenwoordigen. Het is echter ook wel bijzonder slap dat de Raad van Bestuur van AcconAVM daar de oren naar laat hangen in plaats van een beslissing te nemen die gebaseerd is op het belang van de onderneming.

CNV Dienstenbond heeft aangeboden om samen met de tijdelijke OR van AcconAVM een formele CAO te sluiten. De OR-leden zouden dan ook eens kunnen bekijken in hoeverre hun vooroordelen op de realiteit zijn gebaseerd. Ook deze oplossing liep echter stuk op de, in onze ogen, schandalige houding van de OR-leden aan Accon zijde.

Wat zijn nu de gevolgen voor uw positie?
Zoals gezegd heeft de OR geen bevoegdheid om over uw arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Dat heeft tot gevolg dat u op geen enkele manier gebonden bent aan de afspraken die met de OR worden gemaakt. Alle afzonderlijke regelingen uit de huidige CAO AVM blijven van toepassing tot die rechtsgeldig gewijzigd zijn. Als u daarmee akkoord gaat kortom. In de praktijk kunt u dus aanspraak maken op alle afspraken over loonsverhogingen en dergelijke, die beter zijn dan de huidige CAO, maar kunt u ook alle verslechteringen tegenhouden. Wordt een arbeidsvoorwaarde, zoals bijvoorbeeld uw pensioenregeling in uw nadeel gewijzigd, dan kunt u er door bezwaar te maken voor zorgen dat de oude regeling op u van toepassing moet blijven. Als een afspraak met de OR in uw huidige rechten treedt, neemt u dan contact met ons op. Wij kunnen u dan helpen met het indienen van bezwaar.

AcconAVM zal u waarschijnlijk een nieuwe arbeidsovereenkomst willen aanbieden met een éénzijdig wijzigingsbeding. Voor de Wet geldt een afspraak met de OR ook als een éénzijdige wijziging van uw contract. Een dergelijk beding maakt het voor AcconAVM gemakkelijker om afspraken met de OR aan u op te leggen. Het bedrijf hoeft dan niet meer eerst naar de rechter om aan te tonen dat ze een zwaarwegend belang hebben bij het wijzigen van uw arbeidsvoorwaarden. Wij adviseren u daarom een dergelijk contract niet te tekenen. Een nieuwe arbeidsovereenkomst is absoluut niet noodzakelijk en ook niet in uw voordeel.

Wat gaat CNV Dienstenbond nu doen?
Wij overwegen een collectieve procedure in geval afspraken uit de huidige CAO AVM in de toekomst niet worden nagekomen. Op die manier kunnen we afdwingen dat AcconAVM de huidige (secundaire) regelingen bij AVM in stand moet houden. Een dergelijke procedure is mogelijk omdat CNV Dienstenbond ook nog een zelfstandig belang heeft. Onze doelstelling is om ervoor te zorgen dat arbeidsvoorwaarden met inspraak van-, en in overleg met-, onze leden tot stand komen. Het overleg met de OR zorgt ervoor dat medewerkers geen enkele inspraak meer hebben in de vaststelling van hun eigen arbeidsvoorwaarden. De OR handelt immers zonder goedkeuringsprocedure van de werknemers en zonder dat er veel achterbanberaad plaatsvindt. Naast dit principiële bezwaar, bestaat ook het bezwaar dat de OR geen onderhandelingspositie heeft. De leden zijn ook werknemer en dus niet onafhankelijk. De OR mag geen drukmiddelen gebruiken en niet zonder toestemming informatie verspreiden. De OR heeft ook geen juridische pressiemiddelen als een werkgever zich niet aan de afspraken houdt of die zonder overleg wijzigt. Het ontbreekt de OR bovendien aan kennis en deskundigheid op dit specifieke terrein. De wijze waarop de OR uw recht op medezeggenschap wegschuift, is in onze ogen stuitend arrogant en paternalistisch. De arbeidsverhoudingen bij AcconAVM wordt er niet volwassener op, laat staan professioneler. CNV Dienstenbond is daar een tegenstander van en zal zich zoveel mogelijk verzetten. U kunt zelf wat doen door de OR-leden te laten weten dat ze u niet mogen vertegenwoordigen.

Siegbert van der Velde
bestuurder
s.vandervelde@cnvdibo.nl