Aanhoudingen na gewapende overval

Gedurfde actie van winkelmedewerker

Leiden, 12-12-2006 * De politie heeft maandag 11 december rond 19.30 uur drie Leidenaren van 15, 17 en 18 jaar aangehouden op verdenking van het plegen van een gewapende overval op een avondwinkel aan het Alexandrine Tinneplein.

Omstreeks 19.15 uur liepen drie gemaskerde personen de winkel binnen en eisten onder bedreiging van een vuurwapen en messen geld van een medewerker. Toen de medewerker geen aanstalten maakte, liep een van de verdachten naar de kassa waarna de geldlade werd leeggegooid in een tas. De medewerker vermoedde dat het vuurwapen nep was en pakte de verdachte bij zijn arm en riep de eigenaar van de winkel die achter in de zaak bezig was. Na bedreiging door de twee anderen moest hij de verdachte laten lopen.

De drie gingen er vervolgens met de tas vandoor. De medewerker liep naar buiten en riep om hulp toen enkele hardlopers voorbijkwamen. De hardlopers renden hierop achter de drie verdachten en wisten twee van hen vast te pakken. Een van de hardlopers raakte bij de aanhouding gewond aan zijn hand door het mes van één van de verdachten. Een van de twee aangehouden verdachten wist er nog even vandoor te gaan toen zij aan de politie werden overgedragen. Een voorbijganger stond zijn fiets af aan een agent die de achtervolging hiermee inzette.

Ondertussen was er al een zoekactie aan de gang, met onder andere assistentie van een politiehelikopter van het Korps Landelijke Politiediensten, een politiebiker en een politiehond. Uiteindelijk werden ook de twee andere verdachten aangehouden. De politie heeft goederen van de overval aangetroffen. Het onderzoek wordt voortgezet. Mogelijk zijn de verdachten ook betrokken bij een andere overvallen. De verdachten zijn in verzekering gesteld.