Ingezonden persbericht


'Afhalen' de trend voor kerst 2006

Familiesamenzijn in hotels en restaurants

Woerden, 12 december 2006 - De aankomende kerst staat in het teken van samenzijn met de familie. Dat blijkt uit het grote aantal reserveringen voor grotere groepen bij hotels en restaurants. Bovendien is er een flinke toename van complete thuismenu's. Meergangendiners, die kunnen worden afgehaald bij restaurants om eenvoudig thuis (verder) klaar te maken. Restaurateurs verwachten dat deze markt - ook wel 'side door' genoemd - dit jaar met bijna 10% groeit. Een andere trend die doorzet, is dat steeds meer ijssalons tijdens de feestdagen hun deuren openen om de consument te voorzien van ijstaarten en andere overheerlijke desserts.

Deze kerst worden 2,5 miljoen gasten verwelkomd in de restaurants. De verwachte omzet van ruim 200 miljoen euro is 4,5% hoger dan in 2005. De bezetting van de restaurants verschilt wel per bedrijf en regio. Kerst valt dit jaar op maandag en dinsdag, waardoor het weekend in feite wordt verlengd. Een aantal restaurants zal gesloten zijn, omdat maandag en dinsdag veelal reguliere sluitingsdagen zijn in deze sector.

De kerstreserveringen bij restaurants zijn - vroeger dan normaal - direct na Sinterklaas op gang gekomen. Het meergangenmenu met 5 tot 6 gangen blijft favoriet. Naast de traditionele kerstdiners met wild, vlees of vis, staan dit jaar ook veel streekproducten en gezonde gerechten op het kerstmenu. Er worden diverse vaste wijnarrangementen aangeboden of de gast kan per gang een bijpassende wijn per glas kiezen.

Steeds meer ijssalons in Nederland blijven het hele jaar door geopend en worden tijdens de feestdagen drukker bezocht voor het afhalen van complete ijsdesserts. Er zijn zelfs ijssalons die heuse workshops voor hun klanten organiseren, zodat de consument zelf het kerstdiner kan afsluiten met een eigengemaakte ijstaart.

Deze kerstperiode zijn wellnessarrangementen bij gespecialiseerde wellnesscentra bijzonder in trek. Ook bij hotels wordt gretig geboekt, maar er zijn nog voldoende kamers beschikbaar om te reserveren. Het gaat in de meeste gevallen om een kort verblijf (minder dan 3 dagen). Voor langere verblijven neigt men meer naar de bungalows. Het is opvallend dat veel gezinnen boeken. Sterker nog, vaak hele families vieren de kerst buiten de deur.

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -