Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2060703490 Doorkiesnummer Ons kenmerk UB/K/06/96858 Datum 12 december 2006 Onderwerp Kamervragen van het lid De Wit

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid De Wit (SP) over banden tussen het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en de spirituele organisatie Avatar.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

Ons kenmerk UB/K/06/96858

2060703490

Vragen van het lid de Wit (SP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over banden tussen het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en de spirituele organisatie Avatar. (Ingezonden 22 november 2006)


1
Is het waar dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) reïntegratietrajecten laat uitvoeren door de organisatie Avatar? Zo ja hoeveel reïntegratietrajecten zijn en worden via deze organisatie uitgevoerd? Betreft het een aanbesteding of individuele reïntegratieovereenkomsten? 1)

4
Op welke wijze zijn de banden tussen UWV en Avatar ontstaan? Zijn er mensen in de UWV organisatie die banden hebben met deze organisatie?

5
Kunnen de banden tussen UWV en Avatar blijven bestaan? Zo ja, waarom?

Antwoord 1, 4 en 5
Van UWV heb ik vernomen dat zij geen trajecten laat uitvoeren door Avatar. Wel hebben in het kader van de Individuele Re-integratieovereenkomst (IRO) in 2006 vier uitkeringsgerechtigden er voor gekozen de re-integratie te laten uitvoeren door een trainings- en coachingsbureau dat Avatar-trainingen als één van de producten aanbiedt. Dergelijke cursussen worden alleen aangeboden als onderdeel van een IRO en dus alleen wanneer een uitkeringsgerechtigde hier zelf voor kiest. UWV heeft als organisatie geen banden met Avatar. In het kader van de beantwoording van deze Kamervragen valt niet vast te stellen of er sprake is van banden tussen UWV-medewerkers en Avatar.


2
Is het waar dat het UWV aan de pers geen mededeling wil doen over de banden met Avatar omdat die privacygevoelig zijn? Waaruit bestaat die privacygevoeligheid?

Antwoord 2
UWV heeft richting het Parool aangegeven dat zij geen uitspraken doet over de re- integratietrajecten van individuele uitkeringsgerechtigden. De juridische grondslag hiervoor is te vinden in artikel 74 SUWI.


3
Is Avatar een reïntegratiebedrijf? Zo ja, waaruit blijkt dat en wat zijn de behaalde resultaten? Zo neen, wat voor soort organisatie is het dan wel? Wilt u een oordeel geven over het lesmateriaal dat Avatar gebruikt? Is dat materiaal te kenschetsen als "Scientology-light"?
---

Ons kenmerk UB/K/06/96858

Antwoord 3
Avatar is geen re-integratiebedrijf. Wel worden Avatar-cursussen als onderdeel aangeboden door een trainings- en coachingsbedrijf. Het betreffende bedrijf is na een bedrijfsaudit van UWV goedgekeurd voor de uitvoering van IRO-trajecten. Voor verdere informatie over Avatar en het lesmateriaal verwijs ik naar de website van deze organisatie.


1) http://www.parool.nl/nieuws/2006/NOV/18/p1.html


---