Gemeente Arnhem

Nieuwe bruggen bij de Kroonse Wal (11-12-06)
In 2007 krijgt de Kroonse Wal drie nieuwe bruggen. Het ontwerp van de bruggen past goed in het bestaande kunstwerk van Joost Baljeui uit 1984. De vijf bestaande bruggen worden allemaal afgebroken. De nabestaanden van de heer Baljeui zijn hierover geïnformeerd.

De drie nieuwe bruggen die geplaatst worden, overbruggen de Kroonse Wal vanaf de Oosterhoutstraat richting de Millweg, de Oosterhoutstraat richting Schijndelstraat en de doorgaande fietsroute langs de Batavierenweg. Ze verbinden de bestaande fiets- en wandelroutes.

In 1984 is het kunstwerk van Joost Baljeui aangelegd. Zijn totale ontwerp bestaat uit vijf bruggen, een damwand en enkele losse elementen. Binnen dit ontwerp komen drie nieuwe bruggen. Twee bruggen worden niet vervangen; de schuine brug bij het viaduct Batavierenweg en de voetgangersbrug ter hoogte van de Geldropstraat nummer 15. Twee bruggen waren al eerder afgesloten; de schuine voetgangersbrug bij het viaduct in 2004 en de brug daarnaast in de zomer van 2006. Door de verschillende profielen en vele hoekjes is het onderhoud van de oude bruggen moeilijk en kostbaar. De hoekige vormgeving blijkt weinig verkeersgeleidend. De nieuwe bruggen voldoen op alle aspecten aan de nu geldende eisen en zijn minder kostbaar in het onderhoud.

Het gekozen ontwerp benadrukt de lange zichtlijn over het water aan de Kroonse Wal. De bruggen zijn eenvoudig, transparant en van staal, dit sluit goed aan bij de strakke, stalen damwanden. De bruggen krijgen allemaal dezelfde uitstraling, alleen de afmetingen zijn verschillend, identiek aan de te vervangen bruggen. Aan de losse kunstelementen verandert niets.