Dienstenbond CNV

Principe-akkoord sociaal plan Thijsen
12-12-2006

In november ontvingen wij een eerste melding van een reorganisatie bij Thijsen Rotatiedruk B.V. Deze reorganisatie leidt tot ontslag voor ruim 20 mensen en treft met name de vestiging in Buren. Intussen bent u door uw werkgever over deze reorganisatie geïnformeerd. Er is de afgelopen periode intensief overleg gevoerd met de directie van Thijsen om de gevolgen van deze reorganisatie zoveel mogelijk op te vangen. Eind vorige week hebben we een principe-akkoord voor een sociaal plan bereikt wat we graag aan onze leden voorleggen.

Bij Thijsen Rotatiedruk B.V. is geen rechtsgeldige ondernemingsraad meer aanwezig zodat geen formele adviesprocedure kon worden gevoerd. Wel zijn oud OR-leden geïnformeerd en heeft op hun verzoek een toetsing van de noodzaak plaatsgevonden door het adviesbureau Basis & Beleid. De periode om goed te kunnen beoordelen was erg kort maar toch was de conclusie van dit onafhankelijke adviesbureau dat er zorgvuldig is gehandeld door de directie. De noodzaak tot reorganisatie kreeg voordeel van de twijfel als eindoordeel mee.

Een sociaal plan heeft als doel ongunstige gevolgen van een reorganisatie voor de werknemers zo goed mogelijk op te vangen. We lijken er aardig in geslaagd te zijn om de pijn te verzachten maar laten de beslissing daarover graag aan de leden.

Hoofdpunten van het sociaal plan zijn:

* looptijd van het sociaal plan is 1 jaar, te weten van 7 december jl. tot 7 december 2007.

* er is een commissie ter begeleiding van de uitvoering en naleving van het sociaal plan.

* een ruim budget voor outplacement, begeleiding en scholingsmogelijkheden om van werk naar werk mogelijk te maken met als doel (langdurende) werkloosheid te voorkomen.
* een plaatsmakersregeling voor mensen die in 2007 gebruik kunnen maken van de VUT-regeling waardoor er plaatsen vrij komen voor boventallige werknemers.

* goede verhuiskosten- en reisregeling indien men er (vanuit Buren) voor kiest te gaan werken in Emmen.

* fors opgewaardeerde aanvullingsregeling (RFR) ingeval u door ontslag een WW-uitkering gaat ontvangen. In alle leeftijdscategorieën in de CAO-regeling is de opwaardering doorgevoerd.

Het gehele sociaal plan is hieronder in te zien. Via e-mail kunt u aangeven of u akkoord gaat met het bereikte resultaat. Wilt u dit uiterlijk 20 december a.s. aan ons doorgeven?

Alle werknemers die door deze reorganisatie getroffen worden kunnen aanspraak maken op de afspraken in dit sociaal plan. Toch is maar ongeveer 1/3e deel van alle werknemers bij de firma Thijsen lid van een vakbond. Wat ons betreft (uiteraard) een slechte zaak, omdat we goede zaken proberen te doen voor onze leden maar in gevallen als deze iedereen (en dus ook de niet-leden) profiteert van de inzet van de vakbonden. Overtuig daarom uw niet-georganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap. Hij of zij kan zich aanmelden via deze website.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Arie Kasper. Hij is bereikbaar op 035-646 05 80. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl

Sociaal Plan (pdf)