Voedsel en Waren Autoriteit

Helft van de horeca-ondernemers frituurt in vloeibaar vet

12 december 2006 - nieuwsbericht

Vijftig procent van de snackbars en cafetaria's in Nederland gebruikt vloeibaar frituurvet. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit. In juli 2004 bedroeg het aantal ondernemers dat vloeibaar vet gebruikte 33%. Vloeibare frituurvetten zijn gezonder dan vaste frituurvetten omdat ze meer onverzadigde vetzuren bevatten en minder trans- en verzadigde vetzuren.

Transvetzuren zijn net als verzadigde vetzuren ongezond omdat zij het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Het voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) en Koninklijke Horeca Nederland zijn in 2004 gezamenlijk de campagne 'Verantwoord frituren' gestart om het aantal ondernemers dat frituurt in vloeibaar vet te verhogen. Uit het VWA-onderzoek blijkt dat de doelstelling van de campagne (50 % eind 2006 ) is gerealiseerd.

In juli/augustus 2006 zijn door de VWA 610 inspecties uitgevoerd bij snackbars en cafetaria's verspreid over heel Nederland. In totaal waren er 306 ondernemers die vloeibaar vet gebruikten. Hiervan gaven 127 ondernemers naar de consument toe aan vloeibaar vet te gebruiken, via posters of andere materialen in hun onderneming. Bij drie van hen bleek dat onterecht. Tegen deze ondernemers is de VWA opgetreden.

Binnen de steekproef deden 73 ondernemers zichtbaar mee aan de campagne 'Verantwoord frituren'. Al deze bedrijven maakten gebruik van vloeibare vetten. De resultaten van het onderzoek bij deze groep zijn per bedrijf in te zien op de website van VWA.

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: (070) 448 40 68

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488