Time : 16:40:36
Date : 11 December 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Aanwezigheid van nitrofuranen in scampi's : weerlegging

In een communiqué van 8 december jl. waarschuwde Test-Aankoop de consumenten voor de aanwezigheid van verboden antibiotica (nitrofuranen) in diepgevroren reuzengarnalen die door de volgende distributeurs worden verkocht : Carrefour, Delhaize, Match, Colruyt en Seafood Delicatess.

Vrijdag reeds liet het FAVV als antwoord op de vraag wat in dit verband zijn beslissing was, weten dat uit de eerste laboratoriumresultaten die conform de meldingsplicht werden verstrekt, nog geen overschrijding van de normen voor nitrofuranen kon worden afgeleid.

De vandaag, maandag 11 december, ontvangen definitieve resultaten bevestigen dat de voorzichtigheid van het Voedselagentschap terecht was ; die resultaten zijn negatief en er is dan ook geen enkele reden om deze producten wegens de aanwezigheid van nitrofuranen ongeschikt voor menselijke consumptie te verklaren.

In ieder geval blijft het Voedselagentschap betreffende deze problematiek waakzaak : in 2007 zijn 90 monsters van aquacultuurproducten gepland waarbij gezocht wordt naar residuen van nitrofuranen.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20
66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be