Staatsbosbeheer

kees vriesman wordt programmadirecteur van g4p3, 12 december 2006

Dinsdag 12 december heeft de Minister van LNV het besluit bekend gemaakt dat ir C.J. (Kees) Vriesman met ingang van 1 maart 2007 is benoemd tot programmadirecteur voor het programma Stad Land van de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, en de drie provincies Noord - Holland, Zuid - Holland en Utrecht, het programma G4P3.

Het programma G4P3 heeft als doel dat het Groene Hart toegankelijker wordt voor de inwoners van de grote steden. Binnen het rijksprogramma Groene Hart hebben minister Veerman van LNV, coördinerend minister voor het Groene Hart, en minister Winsemius van VROM, het initiatief genomen tot een selectie van groen blauwe projecten en doorlopende routestructuren tussen de vier grote steden en het tussenliggende Groene Hart. Deze steden en de Randstadprovincies zijn in het kader van dit programma reeds met de selectie begonnen. Het programma heeft tot doel om bestuurlijke en financiële obstakels voor groen blauwe poorten tusen de grote steden en het Groene Hart te slechten. Een deel van de gelden voor de uitwerking van de nota Ruimte kan daarbij worden ingezet. Er komt een regiegroep met de verantwoordelijke gedeputeerden van de drie randstadprovincies en de verantwoordelijke wethouders van de vier grote steden, onder voorzitterschap van de minister van LNV. De programmadirecteur rapporteert aan de regiegroep, waarvan hij tevens secretaris is.

Kees Vriesman is sinds 2001 algemeen directeur Staatsbosbeheer. Daarvoor was hij directeur-generaal Ruimtelijke Ordening bij BZK/VROM. Voor die tijd werkte hij in de private sector, a.o. bij ABN/AMRO als directeur Concernhuisvesting en Vastgoed.

Als algemeen directeur Staatsbosbeheer heeft Kees Vriesman een belangrijke impuls gegeven aan de ontwikkeling van de organisatie als zelfstandig bestuursorgaan. Onder zijn bestuur heeft Staatsbosbeheer de rol van natuur en landschap in de ruimtelijke ordening benadrukt. Met themas als natuur bij de stad en groene planontwikkeling heeft Staatsbosbeheer zich geprofileerd als maatschappelijke partner. De kerntaken landschap en recreatie zijn de afgelopen periode herijkt. Staatsbosbeheer heeft dankzij zijn koers op een herkenbare manier gezicht kunnen geven aan de vermaatschappelijkingsopdracht die de organisatie bij de verzelfstandiging, in 1998, heeft meegekregen. Met de benoeming van Kees Vriesman tot programmadirecteur G4P3 onderstreept de minister het belang van een brede maatschappelijke functie van het Groene Hart.