Ingezonden persbericht


Den Haag, 12 december 2006

Persbericht

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 7447 voor slachtoffers van de overstromingen in Kenia

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 7447 voor de slachtoffers van de overstromingen in Kenia

Hevige regenval in Kenia heeft overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Vooral het noordoosten van het land en de kustregio's zijn zwaar getroffen. Zeker 34 mensen zijn om het leven gekomen. Duizenden Kenianen zijn ontheemd door het overvloedige water. Door vernielde wegen en bruggen zijn delen van het getroffen gebied afgesloten van de buitenwereld. Veel mensen die nu slachtoffer zijn geworden van de overstromingen, waren eerder dit jaar slachtoffer van de extreme droogte die het land teisterde.

De gezondheidssituatie in Kenia is alarmerend. Het risico op ziektes als cholera, dat wordt overgebracht door besmet water, is erg groot door de hoge temperaturen in combinatie met de overstromingen. Er is geld nodig voor noodwatervoorzieningen, waterzuiverende middelen en noodtoiletten.

Vrijwilligers van het Rode Kruis proberen per boot en soms zelfs per helikopter de meest kwetsbare mensen te bereiken. Ook specialistische noodhulpteams van het Internationale Rode Kruis zijn aangekomen in Kenia. Leden van deze teams verlenen hun medewerking in onder meer de vluchtelingenkampen. Deze teams werken samen met het Keniaanse Rode Kruis in het opzetten van sanitaire voorzieningen, het verstrekken van basis gezondheidszorg, en het verspreiden van noodhulpgoederen.

Omdat veel oogsten verloren zijn gegaan, gaan de teams ook voor de verspreiding van zaden en gereedschappen op het platteland zorgen. Daarmee kunnen de Kenianen voedsel verbouwen voor de komende maanden.

Volgens de weersvoorspellingen houdt de hevige regenval zeker tot eind december aan. Ook omringende landen hebben grote problemen met de wateroverlast.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt slachtoffers van natuurgeweld of oorlogen met voedsel, onderdak en medische voorzieningen. Ook brengt het Rode Kruis families weer bijeen. Het Nederlandse Rode Kruis zendt hulpgoederen en mensen uit. Na de ergste nood geledigd te hebben, bouwt het Rode Kruis mee aan de wederopbouw. Herstellen van huizen en wegen, maar ook het geven van werk en inkomen voor getroffenen staat centraal. Het Nederlandse Rode Kruis werkt nauw samen met de lokale Rode Kruis of Rode Halve maanvereniging en haar internationale koepelorganisaties.

Noot voor de redactie,