Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

12-12-2006

De provincie Groningen voert haar VROM-taken over het algemeen redelijk tot goed uit. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie dat in de eerste helft van 2006 is uitgevoerd. De inspectie heeft de resultaten begin december besproken met het provinciebestuur.

Groningen presteert goed bij de inrichting van stad en platteland. Als ontwikkelkracht stimuleert de provincie vernieuwende aanpakken vanuit een samenhangende benadering. Voorbeelden daarvan zijn het project 'Provinciaal Bouwheerschap' dat gemeenten stimuleert tot een zo hoog mogelijke kwaliteit van hun plannen. En het project 'Vliegende Brigade' ter ondersteuning van gemeenten bij complexe vraagstukken op het gebied van de stedelijke vernieuwing. Uit de resultaten van deze aanpak blijkt dat beide initiatieven duidelijk in een behoefte voorzien. Daarnaast levert de provincie een grote inzet in projecten zoals de Blauwe Stad en Meerstad. Twee goede voorbeelden van planologie, die erop gericht zijn ontwikkelingen mogelijk te maken in plaats van deze te beperken door het stellen van kaders.

Ondanks het positieve totaaloordeel bevat het rapport een aantal aanbevelingen. De belangrijkste richten zich op de uitvoering van toezicht en handhaving van milieutaken. Het provinciebestuur heeft aangegeven de resultaten van het onderzoek te onderschrijven. De provincie is al tijdens het onderzoek begonnen met de versnelling van bestaande en het opstarten van nieuwe verbetertrajecten.

De provincie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de VROM-regelgeving. De VROM-Inspectie treedt hierbij niet alleen op als handhaver van deze VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met provincies op te lossen. Ook kan de inspectie door deze onderzoeken provincies helpen het beleid op deze terreinen te verbeteren of aan te scherpen.

Download


Zie het origineel


* Eindrapport VROM-Inspectie deel 1 Groningen: http://www.vrom.nl/docs/pers/eindrapport deel 1 groningen.pdf (122 kB)

* Eindrapport VROM-Inspectie deel 2 Groningen: http://www.vorm.nl/docs/pers/eindrapport deel 2 groningen.pdf (928 kB)