Gerrit Jan Wolffensperger nieuwe voorzitter St Groeptelevisie

Stichting videma

Noordeloos, 12 december 2006 Gerrit Jan Wolffensperger wordt met ingang van 1 januari voorzitter van de Stichting Groepstelevisie. Hij volgt Richard Schoonhoven op die de stichting sinds de oprichting in 2000 leidde. De stichting houdt toezicht op de verdeling en uitkering van geïnde gelden voor het zakelijk gebruik van televisiebeelden. In de stichting zijn binnen- en buitenlandse organisaties van auteursrechthebbenden vertegenwoordigd.

De Stichting begeleidt en controleert de activiteiten van VIDEMA die in opdracht van 3.000 auteursrechthebbenden de Auteurswet uitvoert. De rechten op het zakelijk televisiegebruik heeft VIDEMA via één licentie gebundeld, waardoor partijen die televisiebeelden zakelijk gebruiken makkelijk en relatief voordelig toestemming voor uitzending kunnen krijgen.

De voordracht van Gerrit Jan Wolffensperger (1944) is unaniem overgenomen door de afgevaardigden binnen de Stichting Groepstelevisie. Met zijn ruime ervaring in de omroepwereld en in de politiek past Wolffensperger, die tot 2004 voorzitter was van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep, naadloos in het profiel dat van de nieuwe, onafhankelijke voorzitter was geschetst.

Vanwege zijn grote belangstelling voor het auteursrecht voelt de nieuwe voorzitter van de Stichting Groepstelevisie zich zeer tot de functie aangetrokken. Als zelfstandig beleidsadviseur houdt Wolffensperger zich nadrukkelijk bezig met dit specifieke rechtsgebied. Zo is hij voorzitter van de Stichting Burafo (fotografen), bestuurslid van de Stichting Visuelen (auteursrecht visuele makers), onafhankelijk adviseur van de Stichting Onderhandeling Thuiskopie (SONT) en bestuurslid van de Stichting Reprorecht.

De Stichting Groepstelevisie is in 2000 opgericht met het doel een compleet aanbod van televisieprogramma's via een enkele licentie beschikbaar te maken voor onder meer winkels, hotels, cafés en sportkantines. Naast Gerrit Jan Wolffensperger als voorzitter wordt het stichtingsbestuur gevormd door vertegenwoordigers van onder meer Amerikaanse film- en tv-studio's, publieke en commerciële omroep, muziekuitgeverijen en binnen- en buitenlandse tv-producenten.