Coc nederland

Homobelangenorganisaties krijgen toegang tot VN

Amsterdam, 12 december 2006 - Ilga Europe, het Deense LBL en de Duitse LSVD hebben bij de Verenigde Naties de consultatieve status verkregen. De Economic and Social Council (ECOSOC) van de VN keurde de aanvragen van de homo-organisaties gisteren goed. Ilga Europe, LBL en LSVD zijn hiermee de eerste homobelangenorganisaties die worden toegevoegd aan de 3000 non-gouvermentale organisaties die binnen de VN een stem hebben.

COC Nederland, dat aan de wieg van de Europese homobelangenorganisatie Ilga stond, is erg blij met de historische beslissing. 'Voor het eerst kan het geluid van de internationale homogemeenschap binnen de VN worden gehoord' , licht COC-voorzitter Frank van Dalen toe. ' Het besluit is een belangrijke stap om de rechten van alle homo' s, lesbo' s, bi' s en transgenders als mensenrechten erkend te krijgen. Het is een strijd tegen die landen waar homoseksualiteit nog steeds in het strafrecht staat, al dan niet met de doodstraf als ultieme daad.'

Aan de goedkeuring ging een intensieve lobby van de internationale homobeweging vooraf. Eerdere aanvragen werden afgewezen, omdat sterk conservatieve landen zoals Iran en kerkelijk organisaties zoals het Vaticaan de erkenning van seksuele geaardheid als discriminatiegrond succesvol dwarsboomden. In 2006 nam het aantal aanvragen voor een consultatieve status van homo-organisaties toe. Mei dit jaar diende ook COC Nederland als oudste homobelangenorganisatie ter wereld een aanvraag in. ' Onze aanvraag voerde de druk op. Het COC bestaat net zo lang als de VN en heeft Koninklijke goedkeuring, waaraan moeilijk aan voorbij kan worden gegaan' , aldus Van Dalen. De COC-aanvraag zal in 2007 worden behandeld.

Een andere belangrijke rol in de lobby is weggelegd voor de declaratie van Noorwegen. Ruim 54 landen, waaronder op verzoek van het COC ook Nederland, en tientallen non-gouvermentale organisaties ondertekenden de op 1 december gepresenteerde declaratie waarin Noorwegen de VN opriep vrijheid van seksuele geaardheid en identiteit serieus te nemen als mensenrecht. Daarnaast verzamelde COC Nederland een half jaar geleden tijdens de homoconferentie in Montreal de steun van ruim 600 wereldwijde homoactivisten om zich in te zetten voor de VN-status. De hoge commissaris voor de mensenrechten Arbour sprak openlijk haar steun uit voor de erkenning van homorechten op VN-niveau.

Bij eerdere stemmingen in de raad stemde Polen nog negatief. Nu ondersteunde Polen de aanvraag wel. In de zomer stelde het land nog alles in werking om de Gay Pride in Warschau te verbieden, waarbij ze onder druk van Europa bakzijl haalde. Ten opzichte van vorige stemmingen heeft een aantal landen zoals India en Tsjaad zich ontrokken aan stemming. Daarnaast heeft een groter aantal landen blanco gestemd, waaronder Zuid Afrika dat eerder tegen stemde. Hierdoor is een meerderheid ontstaan waardoor de status is verleend.