Provincie Noord-Brabant


Persbericht


's-Hertogenbosch, 13 december 2006


Verhoging tarief deeltaxi regio 's-Hertogenbosch januari 2007

Deeltaxi regio 's-Hertogenbosch verhoogt vanaf januari 2007 haar tarieven voor het deeltaxi-systeem. Het tarief voor de openbaar vervoer reiziger (vrije reiziger) gaat naar E 1,50 (het is nu E 1,45) per zone. Voor de reizigers die van hun gemeente een WVG-deeltaxipas hebben gekregen, blijft het tarief onwijzigd E 0,45 per zone. De tariefsverhoging bij de vrije reizigers wordt doorgevoerd, om ook in de toekomst de kwaliteit te kunnen garanderen. Bij de vaststelling van het nieuwe tarief door de stuurgroep van deeltaxi 's-Hertogenbosch is nadrukkelijk gekeken naar de tarieven van aansluitende regio's. De deelnemende overheden zijn Provincie Noord-Brabant en de gemeentes Boxtel, Haaren, Heusden, 's-Hertogenbosch, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Vught. Zij willen de tarieven voor de deeltaxisystemen beter op elkaar afstemmen. Met deze prijzen sluit de regio 's-Hertogenbosch ook landelijk aan bij de gemiddelde tarieven.


Reserveren deeltaxi voor de feestdagen
De feestdagen zijn drukke tijden voor deeltaxi regio 's-Hertogenbosch. Het is dan ook verstandig om ritten zo snel mogelijk te reserveren. Bij tijdig reserveren weet de klant dat het vervoer goed is geregeld en de deeltaxicentrale kan alle ritten goed inplannen. Klanten bellen hiervoor met het reserveringsnummer (0900) - 549 549 0.

Rond de feestdagen gelden andere rij- en openingstijden van de deeltaxi(centrale). Deze zien er als volgt uit:
- op 1e en 2e Kerstdag is er deeltaxivervoer tussen 06.00 uur 's ochtends en 01.00 uur 's nachts;
- op oudejaarsavond rijden er geen deeltaxi's tussen 22.00 en 0.30 uur. De deeltaxicentrale bij PZN is gedurende deze uren ook niet bereikbaar. Van 0.30 uur tot 2.00 uur zijn de deeltaxi's weer op de weg;
- op nieuwjaarsdag rijden de taxi's van 06.00 uur tot 01.00 uur.


Kenmerken deeltaxi

Sinds 1 januari 2004 rijdt de deeltaxi in de regio 's-Hertogenbosch en brengt iedereen in gemeenten Boxtel, Haaren, Heusden, 's-Hertogenbosch, Sint Michielsgestel, Schijndel en Vught van deur tot deur. De reiziger kan tegen een gereduceerd maximaal vijf OV zones reizen, dat is ongeveer 20 kilometer. Het is een aanvullend openbaar vervoerssysteem waarmee u comfortabel en veilig reist.


Zoals de naam al zegt, deelt de reiziger de taxi met andere passagiers. Hierdoor duurt een rit met de deeltaxi soms wat langer dan een rit met een gewone taxi. Tegenover dit ongemak staat dat iedereen van deur tot deur wordt gebracht tegen een gunstig tarief.

Iedereen die een rit wil maken binnen het vervoersgebied kan van de deeltaxi gebruik maken. Het deeltaxivervoer is goed toegankelijk voor personen met een beperking of die hulpmiddelen zoals een rolstoel, scootmobiel, rollator of looprek gebruiken. De chauffeur zet het hulpmiddel veilig vast en waar nodig helpt de chauffeur bij het in- en uitstappen van de taxi en het vastzetten van de veiligheidsgordel.

De reistijden van de deeltaxi zijn zondag tot en met donderdag van 6.00 uur in de ochtend tot 1.00 uur 's nachts en vrijdag en zaterdag: van 6.00 in de ochtend tot 2.00 uur 's nachts. Tijdens het telefonisch reserveren vertelt de telefoniste hoeveel de rit kost.

Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) wordt Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

Personen met een functiebeperking, krijgen van de gemeente op grond van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) een deeltaxipas waarmee mensen tegen een gereduceerd tarief met de deeltaxi kunnen reizen. Vanaf 1 januari 2007 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van kracht en de WVG gaat hierin over. Deze wet is een nieuwe wet die de basis gaat vormen voor een nieuw stelsel van Zorg en Welzijn dat in 2007 in Nederland wordt ingevoerd. De nieuwe wet heeft geen gevolgen voor de spelregels in de deeltaxi.




Provincie Noord-Brabant