PvdA Europees parlement


Gebouw Europese Commissie bestaat uit fout hout

12 december 2006

Max van den Berg Bij de renovatie van het Berlaymont-gebouw van de Europese Commissie is hout gebruikt dat illegaal is gekapt in Indonesië, aldus Greenpeace. Saillant detail is dat het is terechtgekomen op de dertiende verdieping waar Commissievoorzitter Barroso zetelt. PvdA-europarlementariër Max van den Berg is juist een actie begonnen om de import van illegaal gekapt hout tegen te gaan. Ook Nederland kan fout hout moeilijk tegenhouden.

Onlangs heeft Van den Berg de Europese Commissie gevraagd om Europese regels die lidstaten verbieden om illegaal gekapt hout te importeren. De huidige regelgeving schiet tekort: de Nederlandse douane heeft geen internationale afspraken in handen om effectief te kunnen controleren.

"Waarom is het wél mogelijk om voedsel dat niet voldoet aan onze gezondheidseisen aan de Europese grenzen tegen te houden, maar níet om datzelfde controleapparaat in te zetten tegen hout dat niet aan onze eisen voldoet?" vraagt Van den Berg aan verantwoordelijk eurocommissaris Lászlo Kovács.

Dit jaar heeft de Nederlandse douane officieel slechts één partij illegaal hout aangetroffen. Oorzaak is het gebrek aan een invoerbod op illegaal geoogst hout. Douaniers controleren nu alleen op beschermde bomen en planten die in de zogenoemde CITES-database staan.

Europa is een grote afzetmarkt voor illegaal gekapt hout uit ontwikkelingslanden. Twee jaar geleden kwam de Europese Commissie dan ook met het FLEGT-actieplan. Het is de bedoeling dat de EU partnerschappen sluit met belangrijke houtproducenten. Een licentiesysteem moet met een keurmerk garanderen dat het ingevoerde hout wetmatig is geoogst en verhandeld. Een bezwaar tegen het voorgestelde systeem is dat het is gebaseerd op vrijwilligheid. Tot nu toe is er ook nog geen één partnerschap afgesloten.

De ontbossing van de tropen schrijdt intussen voort met 13 miljoen hectare per jaar, de beruchte 50 voetvalvelden per minuut. Deze illegale houtkap heeft catastrofale milieueffecten. Zo is de ontbossing verantwoordelijk voor zo´n twintig procent van de uitstoot van broeikasgassen, meldt het Wereld Natuur Fonds. Bossen houden CO2 vast en bij kap komen die gassen vrij. Ook zijn er zware sociale gevolgen voor de plaatselijke bevolking. Bovendien lopen houtproducerende landen jaarlijks naar schatting 10 tot 15 miljard dollar aan belastinginkomsten mis door de illegale houtkap.