PvdA Europees parlement


EU gaat door met overbevissing, ondanks waarschuwing van wetenschap

12 december 2006

De zeeën worden steeds leger en de EU doet alsof er niets aan de hand is. In 2007 mogen Europese vissers weer teveel vangen, zo zullen de Europese visserijministers volgende week besluiten, ondanks waarschuwingen van wetenschappers. Dit is zeer tegen de zin van PvdA-europarlementariër Dorette Corbey en PvdA-kamerlid Harm-Evert Waalkens.

Volgende week wordt op de Europese visserijtop besloten hoeveel vis Europese vissers in 2007 mogen vangen. Wetenschappers zijn eenduidig in hun roep om veel lagere quota's dan dit jaar. Onlangs nog werd in Science gewaarschuwd dat met het huidige beleid de zeeën in 2048 zullen zijn leeggevist. Corbey: "Tegen het advies van hun eigen wetenschappelijke dienst in heeft de Europese Commissie besloten om quota's voor te stellen die slechts 15 tot 25 procent lager liggen dan in 2006. Maar de vangst van tong zou bijvoorbeeld in feite met 40 procent omlaag moeten en de kabeljauwvangst zelfs helemaal stilgelegd om een lege zee te voorkomen. Het lijkt wel of men denkt dat het vanzelf wel goed komt met de vissen." Nederlandse vissers vissen overigens niet of nauwelijks meer op kabeljauw.

Naast de te hoge quota's heeft de visstand te lijden van illegale visserij en onbedoelde bijvangsten. Volgens gegevens van de Europese Commissie komt bovenop de legale vangst nog 40 procent illegaal in de netten. Volgens Kamerlid Waalkens kunnen de bijvangsten worden bestreden door innovatieve nieuwe visserijmethoden. Waalkens: "Niet alleen saneren, maar ook innoveren is ons motto."