Socialistische Partij

Olmert `erkent' bestaan kernarsenaal Israël: laat eindelijk Vanunu vrij

12-12-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft minister Bot gevraagd naar de gevolgen van de uitspraken van de Israëlische premier Olmert, die heeft laten doorschemeren dat Israël een kernmacht is. Van Velzen wil dat de Nederlandse regering er bij Israël op aandringt om de vrijheidsbeperkingen tegen atoomwapenklokkenluider Mordechai Vanunu op te heffen.

Vanunu werkte als technicus in de Israëlische atoomwapenindustrie en maakte al in 1985 bekend dat Israël over atoomwapens beschikt. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Nadat hij die straf heeft uitgezeten is hij nog steeds niet echt vrijgelaten. Van Velzen: "Vanunu is onderworpen aan zware vrijheidsbeperkingen. Hij wordt constant in de gaten gehouden, krijgt geen paspoort en mag niet vrij reizen. Ik wil dat minister Bot er op aandringt dat aan die beperkingen een einde wordt gemaakt, nu premier Olmert zelf Israël in het rijtje kernmogendheden heeft geplaatst."

De opmerkingen van Olmert lijken een openbaar dreigement tegen Iran in het licht van oplopende spanningen tussen de VS en Iran over Iran's atoomenergiepolitiek. De SP dringt aan op een kernwapenvrij Midden-Oosten. Daarvoor is het nodig dat Israël aan kernontwapening doet.