Provincie Utrecht

Staten stellen 800.000 euro beschikbaar

Gedeputeerde Staten stellen 800.000 euro beschikbaar

12-12-2006 -

Ontwikkeling cultuurhuizen succesvol

Op 12 december 2006 hebben gedeputeerde staten besloten de gemeenten van Breukelen, Leersum, Leusden en Woerden een investeringsbijdrage van 200.000 euro te verlenen voor het realiseren van een cultuurhuis. De initiatieven voldoen aan de criteria van een cultuurhuis. Zo bieden zij verschillende voorzieningen onder één dak, waaronder een bibliotheek, een beheersmanagement, een gemeenschappelijke programmering, een informatiepunt en een sterke publieksuitstraling. Met de investeringsbijdrage verbeteren de bibliotheken een specifiek onderdeel van de accommodatie waardoor de publiekswaarde toeneemt. Te denken valt aan het vernieuwen van de gevel, het ontwikkelen van een ontmoetingsplek of het verbeteren van de entree.

Cultuurhuizen zijn onderdeel van het project bibliotheekvernieuwing waar de provincie Utrecht in 2005 in totaal 2,5 miljoen euro voor beschikbaar heeft gesteld. Bibliotheken en gemeenten kunnen sinds 2005 een financiële bijdrage aanvragen bij gedeputeerde staten voor de ontwikkeling van een cultuurhuis. Om voor deze investeringsbijdrage in aanmerking te komen, dienen zij aan gestelde criteria te voldoen. Tevens dient de gemeente hoofdfinancier van het project te zijn. Een eerste investeringsbijdrage is in maart 2006 verstrekt aan het nieuwe cultuurhuis in Doorn. Deze bijdrage is gebruikt voor een interieurontwerp waarbij bibliotheek en ontmoetingsruimte een geheel vormen.

Van bibliotheek tot cultuurhuis
De provincie speelt met dit project in op de veranderde manier waarop we kennis en informatie vergaren. Bibliotheken spelen daarbij een belangrijke rol. De provincie geeft met dit project een belangrijke impuls aan de modernisering van bibliotheken. Naast het beschikbaar stellen van een investeringsbijdrage, ondersteunt de provincie ook twintig projecten met procesondersteuning. Voor deze ondersteuning konden initiatiefnemers tot 1 maart 2006 een aanvraag indienen. De laatste mogelijkheid tot het indienen van een aanvraag voor een investeringsbijdrage is gesteld op 1 februari 2007.

Meer informatie: Birgit van der Pluijm, telefoon 030 - 258 2417