Provincie Utrecht

besluit na 2008 over bouwlocaties

PS: Provincie besluit na 2008 over bouwlocaties

12-12-2006 -

Stevige discussie over concept ontwikkelingsvisie NV-Utrecht

Op 11 december behandelden Provinciale Staten de ontwikkelingsvisie 2015-2030 van de Noordvleugel-Utrecht. De visie geeft een beeld van de woningbehoefte in de periode na 2015. Ter discussie stonden onder andere de bouw van 65.000 woningen in de Noordvleugel Utrecht. De Staten gaven aan dat het stuk nog te globaal is: richtinggevende besluiten over nieuwe bouwlocaties neemt zij pas na 2008. Tot die tijd geldt de lijn van het Streekplan. De ontwikkelingsvisie werd wel in meerderheid van stemmen aangenomen. D66 en SP stemden tegen. GroenLinks stemde voor het plan maar tegen bouwen in de Oude Rijnzone.

Bij het plannen en uitvoeren van de woningbouw de komende jaren wordt de voorkeursvolgorde van het huidige streekplan tot en met 2015 gehanteerd. Die ziet er als volgt uit:

1 de reeds geplande nieuwbouwlocaties wordt eerst als geheel ingevuld (Leidse Rijn, Vathorst, Rijnenburg, Flevoland); 2. de binnenstedelijke mogelijkheden worden uitgenut conform de prioriteit in de nota;
3. pas daarna wordt bezien of gemeenten plannen kunnen ontwikkelen tot uitbreiding van hun kernen die passen in het landschap en bij de (sociale) infrastructuur;
4. tot slot wordt bezien of en waar een nieuwe grote bouwlocatie nodig en mogelijk is.
In 2008 volgen de conclusies van de Commissie Bouwstagnatie, die gaan over concrete woningproductie. Mede op basis van die uitkomsten en meer inzicht in demografische gegevens kunnen de Staten dan een besluit nemen over de toekomst.

Met de NV-Utrecht staat de positionering van Utrecht centraal met betrekking tot de infrastructuur en de bouwopgave van de Noordvleugel van de Randstad na 2015. De versterking van de stedelijke netwerken en de economische ontwikkeling, de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de Randstad en het aanbieden van een aantrekkelijk leefmilieu spelen hierbij een rol.

De Visie is vooral agenderend van aard en is het startpunt van een aantal vervolgstappen:

- een strategische agenda voor nader overleg in regionaal verband en met het Rijk over infrastructuur en woningbouw;
- een agenda voor de nadere gebiedsverkenningen met als centrale vraag of de in de Visie geschetste mogelijke ontwikkelingsrichtingen ook daadwerkelijk haalbaar zijn;

- een agenda voor twee sectorale uitwerkingen; de groenblauwe visie en het opstellen van een infrastructureel investeringsprogramma. Dit in samenhang met de beide Pakketstudies infrastructuur, waarvan de Planstudies onderdeel uitmaken.

Provincie neemt voortouw in verdere verkenningen met belanghebbenden De NV-Utrecht zal zich vooral concentreren op het gezamenlijk optrekken richting Den Haag. De Minister van VROM en de programmaminister voor de Noordvleugel hebben aangegeven de discussie vooral met de gezamenlijke regionale partners voort te zetten. Dat gebeurt ook in andere delen van de Randstad, zoals de Noordvleugel "Amsterdam" de Zuidvleugel en het Groene Hart. Bij de verdere verkenningen zal het voortouw voor een belangrijk deel bij de provincie liggen. Hierbij zullen vooral de direct belanghebbenden betrokken worden, waaronder de relevante gemeenten. Niet alle NV-partners zullen bij elke verkenning betrokken hoeven te worden. Ook zal met de Ministeries van VROM en LNV nog een stevige discussie gevoerd moeten worden over het spanningsveld tussen de verstedelijkingsopgave en het beleid voor de Nationale Landschappen.

Meer informatie: Marian Mulder, telefoon 030-2582522