Gemeente Geldrop-Mierlo


GROTE BESPARING OP INZAMELEN OUD PAPIER

Na het beëindigen van het contract met Essent/Razob voor de papierinzameling gaat de gemeente samenwerken met de combinatie Cure (inzamelen) en Smurfit/Kappa uit Eindhoven (voor de verwerking). De verenigingen die tot nu toe in beide kernen het papier inzamelden blijven betrokken bij de papierinzameling. De gemeente bespaart met dit nieuwe contract echter EUR 93.000,-! Kostte in 2005 de totale inzameling EUR 30.000,- verwacht wordt dat dit nieuwe contract de gemeente een netto resultaat oplevert van circa EUR 63.000,- .

OUDE SITUATIE
De inzameling van oud papier werd in de afgelopen jaren geregeld door Essent/Razob. Verenigingen die hiervoor beladers leverden kregen hiervoor een vergoeding van 5 (gld) cent per ingezamelde kilo. De gemeente Mierlo gaf hierop nog eens 1 (gld) cent. Het voertuig en chauffeur werd geleverd door een papierinzamelaar. In Geldrop was één vereniging actief in een gedeelte van de Coevering. In het overgrote deel van Geldrop werd het oud papier dus ingezameld door professionele beladers. In Mierlo werd alles ingezameld door verenigingen. De kosten voor de inzameling van het oud papier bedroegen in 2005 op deze manier bijna 30.000,-., een bedrag dat via de afvalstoffenheffing verhaald wordt op de inwoners.

NIEUW CONTRACT
Het contract met Essent/Razob is per 1 januari afgelopen. Na gesprekken met verschillende inzamelaars bleek de combinatie Cure (inzamelen) en Smurfit/Kappa uit Eindhoven (voor de verwerking) de meest gunstige aanbieder. Het zal de gemeente een netto resultaat opleveren van ongeveer EUR 63.000,- . Een verschil dus met het oude contract van EUR 93.000,-. Omdat de kosten voor de inzameling van afval worden doorberekend aan de inwoners van Geldrop-Mierlo, profiteren de inwoners van een, op termijn, lagere afvalstoffenheffing.

GEVOLGEN
Natuurlijk heeft een andere manier van inzamelen altijd gevolgen voor zowel de inzamelaar als de inwoners. In overleg met de inzamelaar is nadrukkelijk geprobeerd de verschillen, ook voor de betrokken verenigingen, zo klein mogelijk te houden. In Geldrop zal om de veertien dagen worden ingezameld (is nu twee keer per maand). Dus dat wordt twee keer per jaar meer. In Mierlo zal de papierinzameling nagenoeg blijven zoals nu het geval is (één keer per maand, met uitzondering van de zomervakantie; dan wordt een container op de gemeentewerf in Mierlo geplaatst).

VERGOEDING VERENIGINGEN
De vergoeding voor de verenigingen worden gelijk getrokken (de Geldropse vereniging krijgt er dus 1 (gld) cent per kilo bij; voor Mierlo blijft de vergoeding hetzelfde). De Mierlose verenigingen zamelen nu op maandag en dinsdagavond in. Omdat Cure ook in Eindhoven inzamelt, is het een probleem om op dinsdag voldoende voertuigen beschikbaar te hebben. De enige wijziging in het systeem betreft dus de inzameldag voor een gedeelte van de kern Mierlo. In een gedeelte van Mierlo zal vanaf 1 januari nog op dinsdagavond worden ingezameld. De rest van Mierlo wordt dan op maandagavond ingezameld. Er zullen dus verenigingen zijn die nu voor de maandagavond beladers moeten leveren in plaats van op de dinsdagavond.

VEILIGHEID
Omdat de gemeente grote waarde hecht aan aan de Arbo-veiligheidsvoorschriften zullen de normen uit de Arbowetgeving strikt worden toegepast. Dat geldt ook voor de beladers die door de verenigingen worden geleverd. Zo moeten ze minimaal 18 jaar zijn en hebben deelgenomen aan een werkinstructie die door Cure wordt gegeven (duur ca 1,5 tot 2 uur).

Na afsluiting van de instructie ontvangen zij van Cure een beladerspas. Met deze persoonlijke pas kan de chauffeur zien dat hij te maken heeft met een belader die de instructie gevolgd heeft. Overigens ontvangen de beladers ook veiligheidskleding in de vorm van een werkbroek, een hesje en werkschoenen. Aan al deze veiligheidsmaatregelen zijn voor de verenigingen geen extra kosten verbonden.