SP fractie Europees Parlement

brief SP aan burgemeester Vreeman over armoedenota

Tilburg, 12 december 2006

Geachte heer Vreeman,

Wij zijn erg teleurgesteld in de gang van zaken gisteren tijdens het debat over de armoedenota. Niet alleen heeft elk raadslid het recht moties in te dienen, de voorzitter van de raad dient er volgens ons ook op toe te zien dat ze de behandeling krijgen die ze verdienen. Als daar onzinnige voorstellen tussen zitten horen we dat graag, maar wat gisteren gebeurde was van een andere orde en volgens ons niet acceptabel.

Als grote fracties vooraf te kennen geven moties niet eens te zullen lézen, niet vanwege de inhoud maar vanwege het aantal of de partij waarvan ze afkomstig zijn, denken wij dat een voorzitter daar iets van moet zeggen. U kunt fracties nergens toe dwingen, maar dit zonder meer laten gebeuren is een stilzwijgende goedkeuring die niet past.

Vervelender wordt het als ook het college weigert de moties überhaupt te bekijken, laat staan van commentaar te voorzien. Dán heeft u volgens ons als voorzitter van de raad toch echt de dure plicht dat college tot de orde te roepen en hen op te dragen de leden van uw raad wat meer te respecteren. Wij hadden gisteren sterk de indruk dat u op dat moment meer voorzitter van het college was dan voorzitter van de raad, waarmee u volgens ons de verkeerde kant van de spagaat heeft gekozen. Tijdens een raadsvergadering bent u net zo goed voorzitter van Veerle Slegers als van Nol van Trier.

Als dan vervolgens blijkt dat ná lezing van de 25 voorstellen die wij hebben ingediend, zes daarvan door de wethouder worden overgenomen of toegezegd, is dat een tweede reden om ernstig te twijfelen aan de eerder gekozen weigerachtige opstelling. Het 'gedoe' over het niet behandelen van de moties en de extra leespauze voor de wethouder heeft uiteindelijk langer geduurd dan behandeling van de moties zelf. Ook de vermeende vergaderefficiëntie is daarmee dus geen argument, zo het dat al was.

Met vriendelijke groet,
Namens de SP fractie

Johan van den Hout


-----------------------


---- --