Productschap Vis


11 december 2006

MOTORVERMOGENS BEHEERSBAAR
KOTTERVLOOT ZET GOEDE STAP IN RICHTING DUURZAAM VISSEN


Den Haag, 11 december 2006 - Vandaag heeft de werkgroep Motorvermogen zijn eindrapport 'Motorvermogens beheersbaar' overhandigd aan de heer prof.dr. C.P. Veerman, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In het rapport doet de werkgroep Motorvermogen verslag over de totstandkoming van een privaat systeem van de beheergroepen van de kottersector om het motorvermogen te beheersen. Daartoe hebben de beheergroepen collectieve afspraken gemaakt voor de afstelling en verzegeling van motoren aan boord van vissersvaartuigen, controles op het motorvermogen en sancties bij overtredingen.

Zowel binnen als buiten de 12 mijlszone gelden wettelijke beperkingen ten aanzien van het maximaal te gebruiken motorvermogen voor viskotters. Het beheersbaar maken van het motorvermogen binnen de kottervloot is de eerste stap in de richting van een meer duurzame visserij, waarover de kottersector en de minister van LNV in 2004 afspraken hebben gemaakt.

Private aanpak

Ruim 95 % van de bij beheergroepen aangesloten schipper-eigenaren (van meer dan 300 vissersvaartuigen) hebben gekozen voor een private aanpak van het beheersbaar maken van het motorvermogen. Onder verantwoordelijkheid van de werkgroep Motorvermogen hebben alle beheergroepen een huishoudelijk reglement motorvermogen opgesteld en is het motorvermogen door een onafhankelijk meetinstituut vastgesteld. De motoren zijn met speciale zegels verzegeld en de resultaten zijn vastgelegd in een meetrapport en een zegelplan.

Level playing field

Op de Noordzee is sprake van een gemene weide visserij waaraan meerdere vissersvaartuigen uit omringende lidstaten deelnemen. Daarom heeft de Nederlandse kottersector aan de minister van LNV gevraagd zich in te spannen voor een level playing field in Europa op het gebied van het motorvermogen. Dit is belangrijk om voldoende draagvlak te behouden voor een systeem waarmee de Nederlandse sector haar eigen verantwoordelijkheid neemt voor dit onderwerp.

Met het vastleggen van de motorvermogens is een flinke stap voorwaarts gezet in het beheersen daarvan voor de Nederlandse kottervloot. Het bevestigt de intentie van de kottervloot om zich in te zetten voor de omslag naar een duurzame, economisch gezonde en maatschappelijk verantwoorde kottervisserij.

Klik hier voor het rapport. Zie het origineel