Ingezonden persbericht


Werkgevers- en werknemersorganisaties nieuwe doelwit Business Software Alliance

Branchespecifieke controleacties tegen illegale software gepland

Amsterdam, 12 december 2006 - De Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software, is gestart met gerichte acties tegen het gebruik van illegale software bij werkgevers- en werknemersorganisaties. Dit gebeurt in het kader van de Risico Alarm-campagne. Met deze campagne richt de BSA zijn pijlen op tal van sectoren en branches om illegaal gebruik van software op te sporen en voorlichting te geven over een juist gebruik van software en de risico's van illegaal softwaregebruik.

De BSA heeft met het oog op de campagne een speciale website geopend - www.risicoalarm.nl - die bedrijven informeert over hoe ze hun bedrijfssoftware veilig en legaal kunnen beheren. Onderzoek in opdracht van de BSA wees uit dat in 2005 gemiddeld 30% van de zakelijke software die in Nederland werd gebruikt, illegaal was. De Nederlandse software-industrie leed hierdoor een omzetverlies van ca. 477 miljoen euro (596 miljoen dollar)(1).

In veel gevallen blijkt dat ondernemingen zich onvoldoende bewust zijn van het feit dat zij gebruikmaken van illegale software. Op de campagnewebsite vinden bedrijven daarom de Health Check Tool waarmee ze makkelijk en snel kunnen nagaan hoe groot het risico is dat ze lopen op het vlak van softwaremanagement. Ook geeft de tool praktische aanwijzingen voor effectief beheer van softwaremiddelen.

"Werkgevers- en werknemersorganisaties nemen het op voor de rechten van werkgever en werknemer. Juist die organisaties moeten de rechten van toeleveranciers willen respecteren. Tenslotte tast het gebruik van illegale software de rechten van werkgevers en werknemers in de softwareindustrie aan", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. "Bovendien is het illegaal gebruik van software zeer risicovol voor de gebruiker. Niet alleen doordat je als bedrijf met illegale software hoge boetes riskeert, maar ook doordat er geen enkele ondersteuning door de leverancier mogelijk is. Daarnaast is er in illegale software vaak schadelijke code aanwezig, waardoor je het risico loopt waardevolle informatie te verliezen en vertrouwelijke informatie niet meer beveiligd is. Bedrijven en organisaties doen er dan ook goed aan om hun softwaregebruik en licenties goed in kaart te brengen. De BSA helpt daarbij met verschillende tools en andere ondersteuning."

De BSA zal de komende periode ook brancheorganisaties betrekken bij de Risico Alarm-campagne. Brancheorganisaties die willen samenwerken met de BSA, mogen gebruikmaken van een zogenaamde legalisatieperiode voor hun leden. Deze legalisatieperiode zal door de BSA in samenwerking met de brancheorganisaties worden vastgesteld en gecommuniceerd. Ze omvatten een periode van enkele maanden waarbinnen leden van de brancheorganisaties zonder verdere consequenties illegaal softwaregebruik kunnen melden bij de BSA. Bedrijven die zich aanmelden, krijgen hulp bij de verwijdering van de illegale software en bij de aanschaf van legale softwarelicenties.


1) IDC in opdracht van de Business Software Alliance, mei 2006.

###

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Attachmate, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CNC Software/Mastercam, Internet Security Systems, LMS, Macromedia, Mamut, McAfee, Microsoft, Microstar, Nemetschek, OVG, PTC, SolidWorks, Sybase, Symantec, The MathWorks en UGS. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht