NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde

Blauwdruk voor relatie kanker-werk in richtlijnen

Het aantal patiënten dat kanker overleeft of langer leeft met kanker is de laatste decennia duidelijk toegenomen. Hoewel werk voor kankerpatiënten een belangrijke bron van emotionele en financiële steun kan betekenen, ondervinden velen problemen met werkhervatting.

Deels heeft dit te maken met factoren die aan de ziekte of de behandeling gelieerd zijn (zoals vermoeidheid of lichamelijke beperkingen), deels met onvoldoende aandacht voor kanker en werk in de curatieve zorg en in de arbozorg en soms door te weinig steun in de werkomgeving. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van leven van de kankerpatiënten zelf maar heeft ook een belangrijke sociaal-economische impact: verzuim en arbeidsongeschiktheid.

Doelstelling project
De doelstelling van het project 'kanker en werk' is te komen tot een blauwdruk waarmee de factor werk en de werkhervatting systematisch bij multidisciplinaire richtlijnen over kanker betrokken kunnen worden.

Evidnence én ervaringen paitënten
Beroepsziekten en verzuim of arbeidsongeschiktheid als gevolg van kanker kunnen effectiever en efficiënter aangepakt worden door in richtlijnen over kanker aandacht te besteden aan werkgerelateerde interventies. Een projectgroep zal worden geformeerd bestaande uit vertegenwoordigers van beroepsgroepen uit de curatieve en de arbozorg en uit kankerpatiënten en vertegenwoordigers uit de werkomgeving. De blauwdruk wordt opgesteld op basis van evidence uit de literatuur en op basis van ervaringen van kankerpatiënten, hun 'behandelaars' in de curatieve en de arbozorg en hun werkomgeving. Voor dit laatste wordt in een focusgroep-benadering met behulp van 'concept-mapping' bij de drie groepen in kaart gebracht worden wat men nodig acht om het werk te hervatten of te kunnen blijven werken. Hiermee kunnen werkgerelateerde interventies bij kanker worden uitgewerkt.

De blauwdruk bevat ook een aantal algemene aanbevelingen (geldend voor vrijwel alle vormen van kanker) op het gebied van vermoeidheid, somberheid en communicatie met werkgever/organisatie, die ook in de vorm van patiënteninformatie beschikbaar zullen worden gesteld. De blauwdruk zal worden getest in een tweetal richtlijntrajecten over kanker. Het project wordt afgerond met een invitational conference over het onderwerp.